POD Sport biedt een club echt handvaten voor meer plezier

“Er zitten zo veel positieve facetten aan het POD Sport traject voor een club: de sfeer op de club wordt beter en het straalt voor de vereniging uit dat ze niet alleen met de sport bezig zijn. Maar het belangrijkste is denk ik wel dat kinderen meer plezier hebben en dat de trainers en coaches zich gesteund voelen. Het zorgt voor een betrokken vereniging en dat is mooi.”

Bastiaan de Bruyn is als buurtsportcoach Tynaarlo aanspreekpunt voor onder andere VV Actief als het gaat om POD Sport. “Anne Prins benaderde mij persoonlijk met de vraag of ik iets voelde voor deze rol. POD Sport was compleet nieuw voor mij, maar het verhaal sprak me meteen aan. Niet alleen zorgen dat het op de training leuk is, maar ook een stukje verder kijken. Iets dieper ingaan op gedrag tijdens een training. Waar komt dat gedrag vandaan en wat kunnen we verder doen dan nu op dit moment een correctie geven.

Er waren op dat moment 2 verenigingen die daar enthousiast over waren en samen met VV Actief zijn we een half jaar geleden ook echt gestart. Midden in de corona tijd dus, dat was eigenlijk een voordeel omdat er volle focus was op de eigen club. Een mooi moment om juist dit traject op te starten. Nu in deze nieuwe lockdown merk ik wel dat het wat rustiger is, maar als de trainingen straks weer helemaal los gaan sta ik zeker weer met de trainers langs de lijn.”

Wat maakt het traject zo mooi?

“Het mooie is dat ik trainers niet hoef te leren hoe voetbal werkt. Dat kunnen ze wel. Maar het zijn vaak wel vrijwilligers die het leuk vinden iets te doen en met de jeugd bezig te zijn. Ze missen alleen de didactische vaardigheden. Je kunt niet van ze verwachten dat ze tegelijkertijd met de groep en het voetbal bezig zijn en ook nog aandacht hebben voor de individuele problematiek. Ik kan juist sturen op hoe geef je training en hoe kun je inspelen op het gedrag van kinderen. Die samenwerking maakt dat er hele mooie ideeën ontstaan. Iedere trainer heeft zijn eigen manier van training geven en daar leer ik ook weer van.

Het is niet zo dat ik wekelijks bij alle trainingen aanwezig ben. Maar ze kunnen me bellen of mailen met een vraag en dan zorg ik wel dat ik diezelfde week nog ga kijken. Een mooi voorbeeld was een trainster die me vroeg mee te kijken omdat het gewoon niet zo lekker liep op de training. Een jongetje luisterde slecht en daardoor werd het tempo uit de trainingen gehaald. Achteraf bleek dat dit jongetje zo zijn stinkende best aan het doen was om te voetballen, hij wilde alles goed doen waardoor hij gewoon niet hoorde wat er in zijn omgeving gezegd werd. Door haar wat tips mee te geven hoe ze hem sneller kan bereiken staat hij nu gewoon op tijd klaar voor de nieuwe oefening. Dit is eigenlijk waar POD Sport om draait. Juist door aandacht te hebben voor de kleine problematiek zorg je dat er in de gehele groep meer plezier komt. Daar kan ik vanuit mijn achtergrond goed in ondersteunen.”

Wat ‘kost’ het jou als buurtsportcoach

“We zijn nu al met al een half jaartje bezig en het kost me nu zo af en toe een uurtje. We zijn begonnen met een avond voor het bestuur. Vervolgens is de voorstelling Positief Coachen geweest, daar zijn alle trainers en de oudere jeugd bij geweest. Daarna zijn we in gesprek gegaan met de trainers en leiders. Hoe gaat het nu en hoe kunnen we dit traject neerzetten. En dan sta je een paar keer langs de lijn. Voor de opstart moet je dus wel even tijd investeren, maar dat verdient zich snel terug. Het mooie is dat het een wisselwerking wordt.”

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Anne Prins
Senior verenigingsadviseur
aprins@sportdrenthe.nl

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen