Onderzoek ‘Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines’

Resultaten Trimbos-Instituut onderzoek ‘Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines’

Trimbos-Instituut – Expertisecentrum Alcohol

Aandacht voor alcoholbeleid bij sportclubs neemt toe, onder andere door Team:Fit (een onderdeel van JOGG). Zij helpen clubs naar een gezondere sportomgeving op de thema’s voeding, rookvrij en alcohol. Door het gesloten Preventie Akkoord zet ook de overheid zich in voor gezondere sportkantines.

Veel sportclubs hebben alcoholbeleid, maar vaak is er ruimte voor verbetering. Begin 2020 kwam het Trimbos-Instituut met resultaten van het onderzoek in opdracht van NOC*NSF met als doel goede voorbeelden op te sommen van verantwoord alcoholbeleid in sportkantines. Het Trimbos Instituut maakte vervolgens een infosheet die ondersteuning biedt bij het opstellen en handhaven van verantwoord alcoholbeleid aan o.a. (bestuurs)leden, beheerders en gemeenteambtenaren. Na voorbeelden hoe beleid ingevuld kan worden volgt een checklist die kan worden nagegaan of overal aan is gedacht.

In het onderzoek zijn 14 Nederlandse verenigingen en 4 sportbonden geïnterviewd, waarnaast is gesproken met 3 gemeenten, een GGD en een onderzoeksbureau. Daarnaast is in wetenschappelijke literatuur gezocht naar voorbeelden voor verantwoord alcoholbeleid in binnen- en buitenland (Trimbos, 2020)

Dowload hier de Infosheet Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines
Hoe ga je hiermee aan de slag in jouw sportkantine

 

 

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Wineke Holtrop
Sportconsulente

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.