Een kwaliteitsimpuls voor vrijwilligers

Voor veel verenigingen is het een uitdaging om voldoende vrijwilliger te hebben en te houden. Maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit van deze mensen. Verenigingen hebben wel eens het idee dat niet alle poppetjes op de juiste plek staan. Of die ene jeugdleider heeft wel het enthousiasme en de drive die nodig zijn, maar mist een stukje kennis en expertise om de taak echt goed uit te kunnen voeren. Er staat iedere week iemand achter de bar, maar de kantineomzet is de ene week veel hoger dan de andere. SportDrenthe biedt verenigingen ondersteuning bij verschillende vraagstukken op het gebied van kwaliteit van vrijwilligers.

Hoe ziet een ondersteuningstraject op kwaliteit van je vrijwilligers er uit?

Na een gesprek met het bestuur bepalen we samen welke vorm(en) van ondersteuning het meest noodzakelijk/gewenst is (zijn). Dit kunnen meerdere trajecten zijn, maar mede doordat we een goed en helder beeld van de vereniging hebben gekregen tijdens het intakegesprek, geven we advies welk traject als 1e kan/moet worden ingezet. Uiteraard alles in goed overleg, zowel met het bestuur, de betreffende doelgroep alsmede de (ouders van ) leden van de vereniging. In sommige trajecten kan het zo zijn dat een buurtsportcoach en/of een jongerenwerker van de gemeente aanschuift.

Wat is het voordeel voor de gemeente

De gemeente wil zorgen voor vitale sportverenigingen. Het verenigingsleven is een belangrijke sociale binder voor de inwoners, zowel actieve leden als vrijwilligerswerkers en bestuursleden halen voldoening en energie uit de contacten op de club. Voor de gemeente is het behouden van verenigingen belangrijk voor de leefbaarheid. Deze cursus kan dan ook voor veel verenigingen een welkome aanvulling zijn om te zorgen dat ze veerkrachtig zijn en ook in de toekomst de juiste mensen op de juiste plek hebben. Benieuwd welke verenigingen in uw gemeente zo’n traject zouden willen volgen en wilt u hen de mogelijkheid bieden? Maak dan samen met SportDrenthe een plan? Neem contact met ons op/Bel Anne.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Anne Prins
Senior verenigingsadviseur

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen