Gezondere sportlocatie

Een gezondere sportomgeving is een omgeving waarbij voornamelijk gezondere voeding aangeboden wordt, een verantwoord alcoholbeleid wordt gevoerd en de omgeving rookvrij is. Met welk thema willen jullie als eerste aan de slag? Ga de challenges aan, verzamel badges en maak samen jullie sportlocatie gezonder!

Na een fanatieke training of wedstrijd gaat er niets boven samen gezellig nagenieten in de kantine. Met een verfrissend drankje en lekker eten. Zijn de kantines in uw gemeente ingericht met een biertap en frituur of blijft het bij een bal gehakt met een frisje? Naast voeding, adviseert Team:Fit ook op de thema’s alcohol en roken.

Een gezond alternatief is echt een mooie uitbreiding op het assortiment en door veel sporters wordt het enorm gewaardeerd. Wat is er voor de grote trek? Misschien een volkoren tosti naast een patatje? Team:Fit zet zich in voor een gezonde sportomgeving. Dit houdt in dat er gezonde voeding is, er een verantwoord alcoholbeleid is en dat het sportterrein rookvrij is. Samen met de club gaan we aan de slag met ambities vanuit de intrinsieke motivatie van de club. Er zijn zoveel kleine handelingen die kunnen bijdragen aan het gezonder maken van de sportomgeving. Denk aan het handhaven op NIX18, denk aan het in gesprek gaan met rokers voor een rookvrij sportterrein en denk aan het stimuleren van waterdrinken. Uit ervaring heeft (bijna) elke club al ergens een kleine stap gezet, waarop we kunnen voortborduren naar een gehele gezonde sportaccommodatie.

Hoe ziet het traject om een gezonde sport locatie te realiseren er in de praktijk uit

U kunt vanuit de gemeente contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken om te werken met dit concept voor de gezonde sportomgeving. Het hele traject en alle diensten van Team:Fit zijn geheel vrijblijvend en kosteloos. Neem contact op met Team:Fit Coach Drenthe, Wineke Holtrop, voor een oriënterend gesprek. Aan de hand van de checklist op het gewenste thema (voeding, rookvrij, alcohol) brengen we samen in kaart waar de club staat en welke ambities ze heeft om aan te werken. We bepalen aan de hand van het kaartspel de challenge(s) waar we als eerste mee gaan starten.

Gezondere sport locatie, het concept

Na het doorlopen van de checklist, stellen we ambities op die aansluiten bij de uitkomst van de checklist en de intrinsieke motivatie van de club. Door het zetten van kleine stapjes kan uiteindelijk naar grote doelen worden toegewerkt zoals onderstaand:
• Kan in elke productgroep een gezonder alternatief worden gekozen?
• Wat staat er op de opvallende plaatsen in de kantine?
• Wordt waterdrinken gestimuleerd?
• Is gezondheid cultuur geworden van de club?

Deze vier stappen worden doorlopen

1. Trap af

Tijdens de aftrap komt de Team:Fit Coach langs om het team beter te leren kennen. Wat betekent een gezondere sportomgeving voor jullie en welke verwachtingen zijn er?

2. Bekijk de huidige opstelling

Samen met de Team:Fit Coach brengen jullie de huidige situatie in kaart en kiezen jullie een thema om mee aan de slag te gaan. Hoe gezond is het voedingsaanbod op dit moment? Is het sportterrein al (gedeeltelijk) rookvrij? En is er al beleid gericht op verantwoord alcoholgebruik? Ook niet onbelangrijk: waar liggen de kansen?

3. Kies challenges

Nu jullie weten hoe het ervoor staat en met welk thema jullie gaan starten, is het tijd om de challenges te bepalen. Gaan jullie gezonder drinken aanbieden met de Dorstlesser Challenge? Worden het rookvrije buitenruimtes met de Frisse Neus Challenge of gaat de voorkeur uit naar de Bewuste Borrel Challenge? Bepaal zelf welke en hoeveel challenges jullie aangaan.

4. Verzamel badges

Ga aan de slag met de gekozen challenges en vink de stappen af die zijn gezet. Alle stappen in een challenge voltooid? Dan krijgen jullie een badge! Verzamel de badges en vier deze topprestatie met de hele club!

Team:Fit

Team:Fit is een landelijk initiatief van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht), gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij zetten zich in voor een gezonde sportomgeving. Als team doen ze dit samen met gemotiveerde ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.

Voor wie is het bedoeld?

Alle sportlocaties. Denk aan sportverenigingen, zwembaden, sporthallen en sportdorpshuizen.

Contact

Meer informatie? Neem contact op met Team:Fit Coach Drenthe, Wineke Holtrop: [email protected] – 0640415591 of kijk op teamfit.nl.

Er is een speciale brochure ontwikkeld voor gemeenten, bekijk hem hier.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Wineke Holtrop
Sportconsulente

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.