Positief coachen

Het programma Positief Coachen start met de theatervoorstelling ‘Dat schiet lekker op zo!’. Deze voorstelling over het geheim van succes in de sport wordt gespeeld door communicatiedeskundige en acteur Ewald van Kouwen. Tijdens de voorstelling wordt het verhaal van positief coachen in een aantrekkelijke vorm overgedragen naar het brede publiek, waarbij trainers, coaches en begeleiders van jeugdelftallen, maar ook ouders worden geconfronteerd met hun gedrag langs de lijn. Vaak wordt deze voorstelling aangeboden door de gemeente aan alle verenigingen.

Vervolg
Na de theatervoorstelling zijn er velen die worden gegrepen door het verhaal en er meer mee willen doen. Er kan dan een beroep worden gedaan op het vervolgprogramma Positief Coachen, dat zich afspeelt binnen de vereniging. Dit programma is met name bedoeld voor trainers en coaches en is er op gericht om jeugdsporters zo effectief mogelijk te begeleiden. Maar daarnaast komen tijdens avondsessies ook het bestuur en de ouders aan bod.

De methode Positief Coachen leidt aantoonbaar tot een betere ontwikkeling, en dus betere prestaties van de sporters. Als bijeffect leidt het tot minder drop-outs onder pubers en meer vrijwilligers binnen de vereniging. Positief Coachen heeft ook een versie van haar theatervoorstelling speciaal voor ouders.

De stichting Positief Coachen is een initiatief van onder andere wetenschapper Jacques van Rossum van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Kijk voor meer informatie op positiefcoachen.nl

Hoe ziet een cursus positief coachen er uit?

De cursus kan starten met de theatervoorstelling (dit is geen must). Vervolgens is er een avond met het bestuur om ook hun rol duidelijk te maken en wat de kernwaarden zijn van de vereniging. Vervolgens zijn er 2 avonden voor trainers/coaches/leiders waarin aandacht is voor een positiever sportklimaat. Als laatste organiseren we een avond voor ouders. Onze cursusleider neemt de clubmensen mee in het huidige sportklimaat en laat zien wat een positief sportklimaat kan opleveren. Optimale ontwikkeling van kinderen, minder afhakers onder jeugdleden, meer mensen die geneigd zijn iets voor de club te doen en minder incidenten zijn aantoonbare resultaten van een traject.

De eerste avond staat in het teken van het huidige klimaat binnen de club en persoonlijke ervaringen. Kennis maken met elkaar en horen wat er speelt is een belangrijk startpunt voor deze cursus.

De tweede avond is echt gericht op de praktische kant: hoe haal je het beste in jezelf en anderen naar boven. Hoe kun jij er voor zorgen dat ouders en trainers/coaches/leiders kiezen voor een positieve benadering met als resultaat dat de kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen.

Aan het einde van de cursus heb je als vereniging een goed beeld van wat een positief klimaat kan doen voor met name de jeugdleden. De cursisten zullen de voorbeeldrol vervullen en ongemerkt andere mensen beïnvloeden te kiezen voor de positieve benadering.

Voordeel voor gemeenten

De gemeente wil zorgen voor vitale sportverenigingen. Het verenigingsleven is een belangrijke sociale binder voor de inwoners, zowel actieve leden als vrijwilligerswerkers en bestuursleden halen voldoening en energie uit de contacten op de club. Voor de gemeente is het behouden van verenigingen belangrijk voor de leefbaarheid. Deze cursus kan dan ook voor veel verenigingen een welkome aanvulling zijn om te zorgen dat ze veerkrachtig zijn en een fijne sportomgeving kunnen bieden aan haar leden. Benieuwd welke verenigingen in uw gemeente zo’n cursus zouden willen volgen en wilt u hen de mogelijkheid bieden? Maak dan samen met SportDrenthe een plan? Neem contact met ons op/Bel Anne.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Anne Prins
Senior verenigingsadviseur
aprins@sportdrenthe.nl

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen