MDT voor verenigingen

Binnen de sportclub is vaak behoefte aan vrijwilligers EN de wens om jonge mensen aan de vereniging te binden. Met het project MDT (maatschappelijke diensttijd) heeft u kans jongeren een opleiding aan te bieden en een vrijwilligersvergoeding te geven die door ons worden betaald. Laat jongeren zien dat vrijwilligerswerk leuk is en verzilver de kans op jonge nieuwe vrijwilligers binnen de club.

Groot voordeel voor de jongere om mee te doen met dit project is dat ze een opleiding of cursus mogen volgen waar je een erkend diploma voor krijgt. Tegelijkertijd kunnen ze op de club aan het werk. En voor al deze uren krijgen ze van ons een vrijwilligersvergoeding.

Een betaalde en gemotiveerde vrijwilliger zonder kosten voor de sportvereniging.

Vrijwilligerswerk wat past bij ieders eigen interesse

Wat kunnen jongeren gaan doen?

Je kunt denken aan het onderhoud van de sportaccommodaties, kantinebeheer en bardiensten tot en met het geven van trainingen aan (vooral) jeugdige sporters. Vooral dat laatste is iets waar we met jongeren het verschil willen en kunnen maken. Omdat nu maar 1/3 van de vrijwillige trainers is geschoold voor deze belangrijke en verantwoordelijke sporttechnische functie. EN jeugdspelers kijken al gauw op tegen jou als jongere en ze zien jou echt als een voorbeeld. Jij kunt ervoor zorgen dat deze jongens en meisjes met plezier jouw favoriete sport doen en er nog beter in worden ook.

Welke opleidingen horen daarbij?
In samenwerking met sportbonden, MBO sport- en beweegopleidingen en andere erkende instituten, bieden we alle jongeren een opleiding die resulteert in het behalen van een officieel certificaat/diploma. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een officieel door VWS erkend diploma voor (jeugd)trainer in een bepaalde tak van sport; het SVH diploma Sociale Hygiëne; een certificaat Hygiënecode HACCP of een certificaat Terreinmeesters en Sportveld Beheerder.

Hoeveel tijd gaat het kosten?
De jongeren zullen een bepaalde vorm van begeleiding binnen de club moeten krijgen. Dit hoeft niet perse extra tijd te kosten, ze kunnen vallen onder de ‘normale’ begeleiding. Een trainer kan net als de andere trainers begeleidt worden door iemand van de technische commissie. Een kantine vrijwilliger wordt begeleidt door de barcommissie en jongeren die helpen de accommodatie netjes te houden kunnen meelopen met een ervaren vrijwilliger. Voor de meer persoonlijke en specifieke begeleiding van de jongeren helpen we een geschikte persoon te vinden in de vorm van bijvoorbeeld een buurtsportcoach.

Dit fenomeen werd door de huidige regering in het regeerakkoord opgenomen en heeft als doel jongeren ‘optimaal’ de kans te bieden betrokken te zijn bij en een bijdrage te leveren aan de samenleving. De maatschappelijke diensttijd biedt tijd en ruimte waarin jongeren zich inzetten voor een ander en zo hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Het is een kans om ervaring op te doen en misschien wel een duidelijker beeld te krijgen voor een beroepskeuze.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Wineke Holtrop
Sportconsulente

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.