Drenthe Sport Duurzaam

Drenthe Sport Duurzaam is het project waarin we, met onze partners het Drent Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe, streven naar de verduurzaming van alle 225 buitensportaccommodaties in de provincie. Dit project wordt gesubsidieerd door de Provincie Drenthe. Inmiddels zijn we goed op weg: al bij 152 clubs is een energiescan uitgevoerd en 118 clubs zijn ondersteund bij het opstellen en uitvoeren van een verduurzamingsplan. De deelnemende verenigingen besparen inmiddels gemiddeld 70% op hun stroomverbruik en 30% op hun gasverbruik. Het project bestaat uit verschillende fases waarin de vereniging van A tot Z wordt begeleid, startend met een energiescan.

Stap 1: De Energiescan

In de eerste stap van een verduurzamingstraject starten brengen we met een (gratis) energiescan de huidige situatie in kaart. De energiescan wordt uitgevoerd door een EPA gecertificeerd bedrijf (EPA = Energie Prestatie Advies). Hiermee krijgen  we een goed inzicht hoe het gesteld is met de sportaccommodatie en welke de verbeterpunten zijn voor een zo duurzaam mogelijke accommodatie.

Energieverbruik in kaart

Hierbij valt te denken aan de grote kostenposten zoals verlichting (zowel binnen in het gebouw als de veldverlichting), gas/water/licht-verbruik en de voorzieningen daarvoor. Maar we kijken ook naar het zogenoemde laaghangend fruit.  Laaghangend fruit zijn aanpassingen/verbeteringen die weinig investering vergen en tot 25% energiebesparing kunnen opleveren. Denk hierbij aan isolatie, bewegingsmelders op de verlichting, gebruik van koelkasten en diepvriezers etc. . Ook wordt met een warmtecamera gekeken op welke plaatsen het pand energie verliest en ruimte is voor verbetering. Ook alle andere zaken die te maken hebben met de energiehuishouding worden onder de loep genomen.

Stap 2: Het Begeleidingstraject

Aan de hand van de energiescan (stap 1) bespreken we de mogelijkheden voor de verduurzaming van je gebouw en helpen we je met onafhankelijke ondersteuning en advies bij het opstellen van een plan van aanpak. Ook denken we en helpen bij  het maken van een financierings-/exploitatieplan, het opvragen van offertes rond maatregelen en het aanvragen van financiering. Wij zijn op de hoogte van alle landelijke en lokale subsidies en regelingen, waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van deze mogelijkheden.

Wat is verduurzamen nu eigenlijk

Verduurzamen betekent letterlijk ‘duurzaam maken’, waarin duurzaam dan weer staat voor ‘het milieu weinig belastend’. Bij verduurzamen denken we vaak alleen aan besparen op het gebruik van energie. Verduurzamen is echter meer dan dat, maar is wel altijd het startpunt. Om uit te leggen wat verduurzamen nu precies is schreven we dit artikel in de kennisbank: wat is verduurzamen?

De verduurzamingsladder

Verduurzamen begint altijd met het besparen op het energiegebruik. Om dit te realiseren en een compleet beeld te krijgen van de uit te voeren verduurzamingsmaatregelen, wordt gebruik gemaakt van de ‘verduurzamingsladder’. Als je deze volgt vergeet je geen zaken en ontstaat een zo efficiënt mogelijk proces. De uitleg van de ladder vind je in de kennisbank.

Om je aan te melden ga naar de website van Sportclub Drenthe

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Paul van Dijk
Senior verenigingsadviseur

Mijn naam is Paul van Dijk en ik ben sinds 2002 werkzaam als Senior Verenigingsadviseur en projectleider bij SportDrenthe. Vanuit deze functie ondersteun en adviseer ik sportverenigingen, inhoudelijk en als procesbegeleider, bij diverse onderwerpen om ervoor te zorgen dat het (nog) vitale(re) organisaties worden en blijven.