Zonder het fonds was ik nooit uit de dip gekomen

“Ik kan nog geen tientje in de week missen, dus mijn abonnement bij de sportschool had ik opgezegd. We werden gekort op onze AOW omdat we de helft van het jaar in Suriname woonden en daar een kindertehuis runden. Toen kwam de beweegcoach van de gemeente Westerveld langs en die zeiden ‘U moet weer in beweging en we hebben een fonds waarmee wij dat voor u kunnen betalen.’. Mijn eerste reactie was, maar ik heb nu al geen energie, hoe moet ik dan iets gaan doen dat energie kost? ‘Doe het nou maar,’ was zijn reactie, ‘het helpt.’ En hij had gelijk!”

“Ik kan nog geen tientje in de week missen, dus mijn abonnement bij de sportschool had ik opgezegd. We werden gekort op onze AOW omdat we de helft van het jaar in Suriname woonden en daar een kindertehuis runden. Na het overlijden van mijn man kwam ik in een dip waar ik niet meer uit kwam. Ik zat hier maar en kon niet meer in de benen. Toen heb ik maatschappelijk werk gebeld met de vraag ‘Hoe moet ik nu verder?’. Zij stuurden Tim Jansen, beweegcoach van de gemeente Westerveld, langs. Hij zei ‘U moet weer in beweging en we hebben een fonds waarmee wij dat voor u kunnen betalen.’. Mijn eerste reactie was, maar ik heb nu al geen energie, hoe moet ik dan iets gaan doen dat energie kost? ‘Doe het nou maar,’ was zijn reactie, ‘het helpt.’ En hij had gelijk!”

Ik zit op een regenachtige dinsdagmiddag bij mevrouw Meerzorg in Havelte. Ik kon vanmiddag toch even langs komen, omdat de beweegles niet door ging met het slechte weer. Ze staat me al op te wachten achter het raam van haar woning aan de rand van het bos. “Het is een heerlijke plek! Er hebben net ruim 70 schapen voor mijn deur gelammerd. Als ze het er moeilijk mee hadden belde ik de herder om te zeggen dat er eentje hulp nodig had. Wat een mooi gezicht. Ze hebben iedere dag op vaste tijden speelkwartier, daar kan ik echt van genieten. Want nu in corona tijd is het veel rustiger dan anders.

Gelukkig gaat onze beweeggroep gewoon door. We houden ons goed aan de regels, we sporten nu buiten en we houden netjes anderhalve meter afstand. Als het weer wat slechter is gaan we wandelen. Dat is voor mij nog wel lastiger dan de beweegles. Ik heb zelf borstkanker gehad en daar heeft mijn lichaam een flinke klap van gehad. Maar het mooie van deze groep is dat ze me echt stimuleren. Ze weten dat ik niet uit luiheid ga zitten, maar dat het dan echt even op is. Daar was ik in het begin nog wel bang voor. Dat ik in een groepje zou komen waar ik niet tegenop zou kunnen. Maar in deze groep voel ik me echt thuis, het doet me ontzettend goed. En ik wordt er weer fitter van. De medicijnen neem ik niet meer, want ik kreeg bijwerkingen waar ik dan weer andere medicatie voor kreeg en zo slikte ik steeds meer. Nu zet ik mijn eigen immuunsysteem aan het werk en dat lukt alleen als je fit bent. Daarom vind ik bewegen ook zo belangrijk.”

Het wordt me wel duidelijk dat ik hier met een sterke vrouw te maken heb. 77 jaar is ze. Haar man is tweeënhalf jaar geleden aan een erfelijke hartkwaal gestorven. Door gezond te leven heeft hij daar nog jarenlang mee door gekund, maar toen was het op. Ik heb al die jaren voor mijn man en kinderen gezorgd en mezelf een beetje weggecijferd. Mijn eigen ziekte droeg ik door te doen alsof het over iemand anders ging. Toen mijn man overleed werd me pas duidelijk wat dat met mij en mijn lijf heeft gedaan. Nu is het tijd om met mezelf bezig te gaan. Ik leef ook gezond en blijf in beweging. Ik loop hier zo het bos in en loop elke dag drie keer 20 minuten met de hond. Maar het sporten met Norbert één keer in de week wil ik niet meer missen. Zonder het Volwassenenfonds Sport & Cultuur en het doorzetten van de beweegcoaches van de gemeente Westerveld was ik niet zo ver gekomen. Het was echt mijn redding.”

Ben je buurtsportcoach en wil je ook graag mensen zoals mevrouw Meerzorg helpen? Neem contact met ons op welke mogelijkheden bijvoorbeeld het Volwassenfonds Sport en Cultuur kan bieden of bekijk de inspiratiesheet over de inzet van sport en bewegen voor mensen in armoedesituatie in de kennisbank.

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Esther Witte
senioren sportfunctionaris

Hallo allemaal, iedereen moet mee kunnen doen binnen sport en bewegen op welke wijze dan ook. Dat vind ik het belangrijkste van mijn werk en daar wil ik dan ook voor gaan.