“We zetten werkzoekenden letterlijk en figuurlijk in beweging”

Aukelien Hoogstra - van Dam, buurtsportcoach in de gemeente Tynaarlo, startte in september 2016 samen met Sem Schilt van Fight Game Academy Semmy Schilt een project om mensen die langdurig werkloos thuis zitten in beweging te krijgen. “Samen met Sem sporten we een uur en aansluitend is er een workshop van verschillende professionals waar we mee samen werken. Op deze manier merken we dat we deze mensen echt kunnen stimuleren. We proberen ze weer positief in het leven te krijgen.

Veelal zijn het mensen die veel thuis zitten, al lange tijd zonder werk zitten, maar nog wel uitzicht hebben op een baan. Alleen de stap daar naar toe is groot en hoe langer het duurt hoe groter de stap ook wordt. Vaak zit er naast het niet hebben van een baan een grotere problematiek achter. Contact zoeken met andere mensen is voor hen daarom vaak al een struikelblok. Meedoen aan dit traject maakt de stap kleiner. We werken bewust in een relatief kleine groep van maximaal 20 deelnemers. Dat zorgt ervoor dat er vertrouwen is en dat mensen zich relatief makkelijk open en kwetsbaar durven op te stellen.”

De gemeente Tynaarlo kwam in 2016 met dit initiatief en heeft de samenwerking gezocht met werkplein Drentsche Aa. “Er is altijd een werkcoach aanwezig, dat maakt de lijnen kort. Zij zien de ontwikkeling die de deelnemers doormaken en kunnen daar direct op inspelen door te matchen met actueel aanbod aan werk. Zo is er vorige week nog weer iemand uitgestroomd naar een betaalde baan. Daar doen we het voor.

Toen wij in september 2016 startten lag de focus tijdens de workshops vooral op solliciteren en weer aan het werk komen. In de praktijk merkten we dat dit niet werkte. Door juist de mentale problematiek aan te pakken merk je dat mensen meer gestimuleerd worden. Nu doen we bijvoorbeeld workshops als: maak een mindmap met dromen, waar wil je naar toe in de toekomst.

Het eerste uur sporten is wel echt een stimulans om in beweging te komen en zorgt ervoor dat mensen zich fysiek sterker voelen. Dat geeft positieve energie. De motivatie komt voor een groot deel uit de mensen zelf. Ze moeten zich zelf inschrijven en dan geven we duidelijk aan dat er verwacht wordt dat ze er 13 keer zijn. Je mag drie keer deelnemen aan een traject van 13 weken. Ook nu het online is zijn ze er iedere week en Sem houdt ze goed gemotiveerd. We zitten in het zesde jaar en we merken echt dat dit mensen helpt om weer actief te worden op de arbeidsmarkt.”

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Esther Witte
senioren sportfunctionaris

Hallo allemaal, iedereen moet mee kunnen doen binnen sport en bewegen op welke wijze dan ook. Dat vind ik het belangrijkste van mijn werk en daar wil ik dan ook voor gaan.