Mijn missie is om aan de buitenwereld te laten weten hoe het echt voelt om onder aan de samenleving te leven

“Zo is het natuurlijk niet, maar zo voelt het wel als je in die situatie zit. Ik kom uit een echt arbeidersgezin en zo werd dat bij ons thuis ook gebracht. ‘Je bent een dubbeltje.’ Kon mijn moeder zeggen. Je krijgt van huis uit al een minderwaardig gevoel mee en dat blijft je hele leven bij je. Die rode draad zie ik bij vele van mijn mede ervaringsdeskundigen. Er is een gebrek aan eigenwaarde doordat je in armoede opgroeit. Door de opleiding hebben we geleerd om dat te veranderen. Allemaal hebben we een doel vastgepakt waar we nu strijdbaar mee aan de slag gaan. Zo is het echt mijn missie om aan de buitenwereld te laten weten hoe het echt voelt om voor je gevoel onder aan de samenleving te leven.”

Ik schuif samen met Esther aan bij Alex Schepel die in 2016 zijn opleiding tot ervaringsdeskundige afrondde en sindsdien werkzaam is voor Sterk uit Armoede. “Ik heb mijn hele leven lang in een soort van armoede situatie geleefd. Vroeger vertelde ik dat we ver weg met vakantie waren geweest, terwijl we in werkelijkheid gewoon om de hoek op een camping stonden. Er is constant een gevoel van schaamte aanwezig. Toen ik in 2013 werkloos werd omdat V&D failliet ging kon ik dat niet over mijn lippen krijgen als men vroeg “Wat doe jij?”. Ik gaf dan altijd maar als antwoord ‘Ik zit even tussen twee banen in.’, zelfs toen ik begonnen was met deze opleiding gaf ik dat niet als antwoord. Want ja, je hebt geen werk, en je werk bepaald je status. Tenminste, zo voelde ik dat. Verjaardagen waren voor mij en mijn vrouw een crime, we waren blij als we weer naar huis mochten. Ik zat stil in een hoekje, had niks te vertellen. Nu na de opleiding is dat wel anders.”, zegt hij lachend.

“Ik denk dat ik wel 10.000 nieuwe woorden heb geleerd. In 2014 kon ik beginnen met de opleiding die toen nog bij het Noorderpoort werd gegeven. Nadat ik klaar was in 2016 ben ik aan de slag gegaan voor Sterk uit Armoede. Eerst op vrijwillige basis. Samen met het Noorderpoort heb ik toen een nieuwe opleiding opgezet en was ik als tandemdocent betrokken. In 2018 was deze lichting klaar en toen ben ik aan de slag gegaan als ervaringsdeskundige. Waar ik vroeger in contact kwam met instanties als de gemeente kroop ik het liefst onder de bank. Nu zit ik met hen om de tafel om te bespreken hoe we toe kunnen werken naar een duurzame oplossing. Ik heb een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zit nu nooit meer verlegen om woorden.

Succesverhalen

Overige diensten

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist