Golfen met een handicap én een fysieke beperking

Een *handicap is in de golfwereld de normaalste zaak van de wereld, maar golfen met een fysieke beperking is daarentegen een heel ander verhaal. Zo ontdekten ze ook bij golfclub de Semslanden in Gasselternijveen. Vier jaar geleden startte de club samen met een aantal supergemotiveerde vrijwilligers een bijzonder project om golfen voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

Toen een van de leden op de club na een dwarslaesie vastbesloten was om weer te spelen, schaftte hij een elektrische golfrolstoel aan. Middels een uniek sta-op-systeem, kan hij makkelijk in staande positie worden gebracht en zo weer golfen. “Hij heeft onze ogen geopend”, vertelt John van Gemert – lid en vrijwilliger van de commissie golfen voor mensen met een beperking bij de Semslanden , “niet alleen met betrekking tot de mogelijkheden, maar vooral in het belang om onderdeel te zijn van een club, een maatschappelijke context en sociaal gebeuren. Na wat onderzoek bleek dat er maar twee clubs in heel Nederland zijn die golf aanbieden voor mensen met een beperking. Hier in het Noorden en omstreken was geen enkele mogelijkheid. Toen dachten wij: dat moeten we veranderen!”

“Dat moeten we veranderen!”

Een grote investering

“Vanaf dat moment hebben we keihard gewerkt om dit van de grond te krijgen. Naast dat we een aantal ParaMotions in bruikleen hebben, hebben we ook één aangeschaft. De kosten van zo’n apparaat zijn €25.000. Daarvoor hebben we een grote actie op touw gezet. We hebben sponsoren gezocht, ledenloterijen georganiseerd en zo veel mogelijk draagvlak in onze omgeving gezocht. En dan ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt ook een invalidetoilet nodig en verharde paden langs de greens. Dus de vereniging heeft veel geïnvesteerd om dit project mogelijk te maken.“

“We zijn begonnen met clinics. Om mensen te activeren om deel te nemen hebben we de samenwerking gezocht met het revalidatiecentrum Beatrixoord, we hebben geflyerd bij fysiotherapeuten en orthopedische instrumentmakers. Oftewel het netwerk dat contact heeft met deze groep mensen. Dat was een hele klus, maar het is wel gelukt. Momenteel hebben we een groep van 14 deelnemers die wekelijks bij elkaar komen.”

“Het is best spannend als je na jaren zitten ineens weer staat!”

“Eke woensdag tussen 12:00 en 14:00 ontmoeten ze elkaar en krijgen les. Wij zorgen dat er altijd vrijwillige buddies zijn die de deelnemers kunnen begeleiden. Om ze in een golfrolstoel te helpen, af en toe een tas dragen, of simpelweg om het balletje klaar te leggen. Daarnaast komt elke maand iemand van Stichting Revalidatiegolf die heel specifiek geschoold  is in de fysieke mogelijkheden van mensen met een beperking. Die kijkt samen met de deelnemers en instructeurs op welke manier de juiste belasting bij het golfen toegepast wordt. Bijvoorbeeld: hoe kan iemand de transfer maken van de rolstoel naar zo’n ParaMotion-apparaat. Het is best spannend als je na jaren zitten ineens weer staat! Maar ook hoe zorg je dat iemand die met één arm speelt niet overbelast raakt.”

Wat het oplevert is onbetaalbaar

“Het was zowel financieel als qua organisatie een behoorlijke uitdaging. Maar nu het staat, zien we elke week hoe dit harde werk zich uitbetaalt. En dat is onbetaalbaar. Zo was ik kortgelden nog ontroerd door een deelnemer die in tranen van geluk uitbarstte om dat hij na eindeloos oefenen eindelijk de bal raakte. Hierbij gaat het niet per se om het golfen, maar over het overwinnen. Over het zichtbaar maken van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Wij moeten die glijbaan daar naartoe beschikbaar maken en ze vooral in contact brengen met dingen die ze wél kunnen. Daarbij maakt de vorm van sport niet uit. Uiteindelijk gaat het nog meer om dat ze weer deelnemen, dat ze lotgenoten ontmoeten en hun wereld vergroten. En daarbij is die ‘19e hole’, zoals ik het altijd noem, heel erg essentieel. Het koffiedrinken na die tijd, het kleppen, het sociale gebeuren. Een nieuwe invulling in een leven dat veelal onnodig te beperkt is.”

“De blijdschap die het oplevert is fantastisch en waarvoor we het doen”

“Als ik hoor dat mensen op maandag al enthousiast worden omdat ze op woensdag weer los mogen op de baan. Dan is dat toch prachtig?! En daarbij maakt het niet uit of je beperkt bent of niet, of het bij tafeltennis, voetbal of golf is. De blijdschap die het oplevert als mensen zich onderdeel voelen van iets, is fantastisch en waarvoor we het doen. “

“Wij willen toegankelijk zijn én voelen voor iedereen die wil golfen! Dit zit diep in het DNA van de club en maakt dat mensen zich bij ons thuis voelen. Ongeacht speelniveau, sociale positie, fysieke gezondheid, seksuele geaardheid of afkomst. Als golfclub heb je toch vaak te kampen met een wat ‘elitair’ imago. Dat is iets wat wij absoluut willen doorbreken. Daarbij willen wij ons nadrukkelijker bezighouden met de maatschappelijke context. Dit klimaat en de inzet van de club zijn uiterst belangrijke voorwaarde geweest voor het welslagen van dit project.”

Achtergrondinformatie

*In golf wordt de speelsterkte van een speler uitgedrukt in een handicap-cijfer. Het handicapsysteem maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke kansen tegen elkaar kunnen spelen.

De handicap van een golfer (van 0 tot 54) geeft aan hoe goed de speler is. Hoe lager het getal, hoe beter een golfer is. Stel, je hebt een par-72-baan. Dit betekent dat je met handicap 0 doorgaans 72 slagen nodig hebt voor de 18 holes. Heb je handicap 5, dan krijg je 5 extra slagen en mag je het in 77 slagen doen. Als nu een golfer met handicap 5 de baan ingaat met een golfer met handicap 40 en de eerste heeft 77 slagen nodig en de tweede 110, dan heeft de speler met handicap 40 gewonnen. Zo maakt het handicapsysteem het mogelijk dat spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar kunnen spelen.

Succesverhalen

Overige diensten

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist