“Ik heb meer beweging nodig en het lukt me niet om dat alleen voor elkaar te krijgen. De wandelgroep is een goede stok achter de deur, die ervoor zorgt dat ik in ieder geval wekelijks een uur buiten wandel.”
Deelnemer wandelgroep
Voor de deelnemers is het belangrijk om dagelijks buiten te komen en te wandelen. Door deel te nemen aan een wandelgroep voelen zij zich verplicht om naar buiten te gaan en te wandelen. Een aantal deelnemers geeft aan dat deze ‘sociale’ verplichting prettig is, omdat zij dan ergens worden verwacht. Het is een stok achter de deur, zodat zij in ieder geval een uur buiten wandelen. Het sociale aspect is ook heel belangrijk. Ze voelen zich gezien en de groep zorgt voor sociale cohesie. Daarom sluiten we de wandeling altijd samen af met een kop koffie of thee, wat extra tijd geeft om met elkaar te praten. Veel deelnemers komen bij de wandelgroep terecht via de huisarts, die hen stimuleert om te gaan wandelen. Bij sommige groepen loopt de huisarts of praktijkondersteuner zelfs mee, wat zeer motiverend werkt. De deelnemers voelen zich prettig bij de wandelgroep en merken dat het uurtje wandelen steeds beter vol te houden is.
“Het lukt me nu makkelijker om het uur vol te houden, en zodra ik thuis ben, merk ik dat ik nog wat energie over heb. In het begin was ik na een uur wandelen echt moe en moest ik thuis even op de bank uitrusten, maar nu houd ik het steeds beter vol!”
Deelnemer wandelgroep
De buurtsportcoach zorgt voor de verbinding. In samenwerking met de huisartsenpraktijk is de groep opgezet. De huisartsenpraktijk verwijst mensen door, de buurtsportcoach wandelt mee en zorgt voor een leuke route. Daarnaast ondersteunt de buurtsportcoach de huisartsenpraktijk bij het opzetten van deze groep. De buurtsportcoach heeft ervaring met het opzetten van beweeggroepen en weet waar je op moet letten bij het starten van zo’n project.