7 tips om vallen te voorkomen

Hieronder vindt u een aantal belangrijke tips om vallen te voorkomen

1. Blijf actief

Wanneer u regelmatig sport, wandelt of fietst dan traint u de balans en spierkracht. Hierdoor blijft u lichamelijk en geestelijk fit! Binnen kunt u regelmatig uw spieren aanspannen wanneer u zit en probeer altijd te gaan staan zonder uw handen te gebruiken. Traplopen is dé manier om uw beenspieren te versterken, probeer dit zolang mogelijk te blijven doen!

2. Maak het huis veilig

Denk aan goede verlichting, een veilige trap en antislip materiaal. Voor meer informatie over hulpmiddelen die het huis veilig kunnen maken, check de Hulpmiddelenwijzer.

3. Geneesmiddelen check

Jaarlijks zijn er 41.000 ziekenhuisopnames die te maken hebben met verkeerd medicijngebruik. De helft hiervan kan voorkomen worden. Bespreek medicijngebruik regelmatig met de huisarts. Zorgvoorbeter.nl heeft veel informatie en tools op het gebied van medicatieveiligheid. Zoals praktische waaiers, een zelftest en een video.

4. Ogen checken

Goed zicht is erg belangrijk. Zorg er voor dat uw ogen regelmatig worden gecontroleerd. Een reserve bril is ook geen overbodige luxe.

5. Stevige schoenen

Door binnen stevige schoenen te dragen met voldoende profiel en een lage hak, is er minder kans op uitglijden.

6. Vitamine D op peil

Zorg voor een gezonde voeding met voldoende calcium, eventueel aangevuld met supplementen en maak dagelijks een ommetje buiten.

7. Valrisico herkennen

Door vroeg valrisico’s te herkennen kun je veel leed en verlies van kwaliteit van leven bij ouderen voorkomen.

Lees ook: screening op valrisico(factoren) van thuiswonende ouderen van VeiligheidNL

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Eefke Weismann-Hooijer
senioren sportfunctionaris

Al vele jaren mag ik mij bezighouden om senioren in Drenthe te helpen bij het onderhouden of vinden van een gezonde leefstijl. Dit doe ik met heel veel plezier, vooral omdat ik zie en hoor wat het met mensen doet als ze mee zijn gaan doen aan een sportieve activiteit. Mensen ervaren dat ze zich lichamelijk fitter gaan voelen, maar ook het gezellig samen zijn met andere mensen is heel belangrijk.