In de jaren negentig werd het GALM-programma (Groninger Actief Leven Model) ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen. Dit sportstimuleringstraject, speciaal gericht op 55-plussers, bood een direct en succesvol vijfstappenplan om mensen aan het bewegen te krijgen. Van persoonlijke uitnodigingen en fitheidstesten tot het vormen van beweeggroepen, bracht GALM mensen samen. Wat begon als een opstap naar sportverenigingen, groeide uit tot blijvende sociale groepen die vaak ondergebracht werden bij verenigingen, welzijnsorganisaties of stichtingen. Het succes van deze aanpak werd afgelopen september gevierd met het 25-jarig jubileum van verschillende sport- en beweeggroepen.
Van GALM naar Gezond en Fit Ouder Worden
De afgelopen jaren is het GALM-model verder doorontwikkeld door buurtsportcoaches seniorensport in samenwerking met SportDrenthe. Het vernieuwde programma, Gezond en Fit Ouder Worden, richt zich nu op de gehele keten van gezond ouder worden. Door samen te werken met welzijns- en zorgorganisaties is het programma uitgebreid met screenings, zoals valpreventie, en adviestrajecten voor zowel kwetsbare als actieve senioren.
Een opvallende ontwikkeling is de interesse van een jongere seniorendoelgroep, die niet alleen hun fitheid en gezondheid wil meten, maar ook actief advies zoekt om deze te behouden of zelfs te verbeteren. Hoewel de oorspronkelijke vijf stappen behouden zijn, biedt het nieuwe programma een breder aanbod dat aansluit bij de persoonlijke behoeften van deelnemers.
Succesvolle projecten in Drenthe
Het programma loopt inmiddels in meerdere gemeenten, waaronder Tynaarlo, Borger-Odoorn, Emmen, Meppel, Hoogeveen, De Wolden en Assen. Met fitheidstesten, vitaliteitsmarkten en speciale activiteiten zoals driewielfietsontdekdagen, worden jaarlijks honderden deelnemers bereikt. Het doel is om iedereen van 65 jaar en ouder te begeleiden naar een passend aanbod binnen welzijn, bewegen en zorg.
”Ik kom uit een ander dorp en door dit project heb ik allemaal mensen leren kennen, zo fijn dat ik nu mensen uit mijn straat en dorp ken en dat we samen wekelijks in beweging zijn”.
– Deelnemer fitheidstesten
Impactvolle ervaringen van deelnemers
Deelnemers delen enthousiaste verhalen over hoe hun leven is veranderd door deelname. Van verbeterde mobiliteit en sociale verbinding tot cruciale gezondheidsinterventies, zoals het tijdig ontdekken van een hoge bloeddruk. Ook professionals, zoals buurtsportcoaches, praktijkondersteuners, huisartsen en welzijnsmedewerkers, ervaren hoe het programma helpt bij het doorverwijzen van cliënten naar activiteiten die hun welzijn bevorderen.
”Zo mooi om je eigen patiënten op een andere manier te zien en mee te maken, heel waardevol project. En vooral dat we het samen doen”.
– Praktijkondersteuner
Samen voor een gezonder en fitter Drenthe
Met de gezamenlijke inzet van buurtsportcoaches, welzijnsorganisaties en zorgpartijen blijft Gezond en Fit Ouder Worden bouwen aan een Drenthe waar ouderen actief en gezond ouder kunnen worden. Samen slaan we de handen ineen voor een toekomst vol beweging en welzijn!