Team:Fit in de Buurt

Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. Daarom werkt JOGG aan een omgeving waarin kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien. We stimuleren gezond eten en drinken, meer bewegen en goed slapen. JOGG heeft een rol heeft gekregen in de intensivering van een gezonde leefstijl vanuit het COVID-19 steunpakket van de overheid. Deze middelen zullen door JOGG onder meer ingezet worden om de ondersteuning voor de Gezonde leefomgeving in de Buurt te intensiveren. Dat doen we door de werkwijze van JOGG-teamfit, zoals we die nu vooral inzetten op de sportlocaties, ook toe te gaan passen in de buurtomgeving.

De focus zal komen te liggen op het gezonder maken van het voedingsaanbod in de horeca van buurt- en wijkcentra, kinderboerderijen en speeltuinen. Daarmee zal binnen de buurtomgeving advisering van verantwoord alcoholbeleid en het rookvrij maken van een accommodatie, voorlopig nog, buiten de begeleiding van de JOGG-teamfit coach vallen.

De teamfit coaches zijn beschikbaar om ook buurtlocaties (kosteloos) te adviseren en te begeleiden in de stappen richting een gezondere omgeving. De ontwikkeling van de middelen die voor deze omgeving gebruikt kunnen worden, is inmiddels in volle gang. Zoals de kaartenset met challenges en een wervingsflyer. We hoeven echter niet te wachten tot die middelen er zijn. We kunnen alvast met elkaar en het lokale werknet gaan kijken waar de mogelijkheden en kansen liggen binnen jouw gemeente. Ook kan ik alvast een gesprek aangaan als een locatie zich meldt met een dergelijke vraag. Er is voldoende ervaring aanwezig om de werkwijze ook toe te passen op een buurtlocatie.

Momenteel hebben we al met meerdere Drentse gemeenten gesprekken over hoe we samen wijk- en buurtcentra, speeltuinen en kinderboerderijen gezonder kunnen maken!

Bekijk hier de flyer

 

Aan de slag?

Wil jij in jouw gemeente aan de slag? Wie gaan hier over? Een communicatiemedewerker, beleidsmedewerker Welzijn of andere personen die specifiek op dit gebied betrokken zijn, zoals professionals met rollen als Buurtwerker, Opbouwwerker, Jongerenwerker, Wijkmanager, Buurtregisseur of Buurtmanager?

HOE ZIET HET TRAJECT OM EEN GEZONDE LOCATIE TE REALISEREN ER IN DE PRAKTIJK UIT

U kunt vanuit de gemeente contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken om te werken met dit concept voor de gezonde omgeving. Het hele traject en alle diensten van Team:Fit zijn geheel vrijblijvend en kosteloos. Neem contact op met Team:Fit Coach Drenthe, Wineke Holtrop, voor een oriënterend gesprek. Aan de hand van de checklist op het thema voeding brengen we samen in kaart waar de locatie staat en welke ambities ze heeft om aan te werken. We bepalen aan de hand van het kaartspel de challenge(s) en de ambities om te behalen.

GEZONDERE LOCATIE, HET CONCEPT

Na het doorlopen van de checklist, stellen we ambities op die aansluiten bij de uitkomst van de checklist en de intrinsieke motivatie van de club. Door het zetten van kleine stapjes kan uiteindelijk naar grote doelen worden toegewerkt zoals onderstaand:
• Kan in elke productgroep een gezonder alternatief worden gekozen?
• Wat staat er op de opvallende plaatsen in de kantine?
• Wordt waterdrinken gestimuleerd?
• Is gezondheid cultuur geworden van de locatie?

DEZE VIER STAPPEN WORDEN DOORLOPE

1. Trap af

Tijdens de aftrap komt de Team:Fit Coach langs om het team beter te leren kennen. Wat betekent een gezondere omgeving voor jullie en welke verwachtingen zijn er

2. Bekijk de huidige opstelling

Samen met de Team:Fit Coach brengen jullie de huidige situatie in kaart en kiezen jullie een thema om mee aan de slag te gaan. Hoe gezond is het voedingsaanbod op dit moment? Ook niet onbelangrijk: waar liggen de kansen

3. Kies challenges

Nu jullie weten hoe het ervoor staat, is het tijd om de challenges te bepalen. Gaan jullie gezonder drinken aanbieden met de Dorstlesser Challenge? Of gaan jullie als eerste kijken naar de presentatie- en verkooptechnieken met de Etalage Challenge? Bepaal zelf welke en hoeveel challenges jullie aangaan.

4. Verzamel badges

Ga aan de slag met de gekozen challenges en vink de stappen af die zijn gezet. Alle stappen in een challenge voltooid? Dan krijgen jullie een badge! Verzamel de badges en vier deze topprestatie met de hele locatie!

TEAM:FIT

Team:Fit is een landelijk initiatief van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht), gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij zetten zich in voor een gezonde omgeving. Als team doen ze dit samen met gemotiveerde ouders, locaties, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.

Voor wie is het bedoeld?

Alle buurtlocaties. Denk aan Dorp- en Wijkcentra, Kinderboerderijen en Speeltuinen.

Contact

Meer informatie? Neem contact op met Team:Fit Coach Drenthe, Wineke Holtrop: [email protected] – 0640415591 of kijk op teamfit.nl.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Wineke Holtrop
Sportconsulente

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.