RGM – ‘hersengymnastiek’

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke en gestructureerde oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van muziek wordt ingezet om beweging, spraak en cognitie (concentratie, geheugen, coördinatie) te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (onder andere zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

Voor iedereen die wat wil doen aan zijn/haar mentale conditie (gezond ouder worden)

RGM is geschikt voor zowel fitte als kwetsbare senioren. Samenwerking wordt gezocht met onder andere de bibliotheek en zorginstellingen.
Gemeenten die graag willen starten met de Ronnie Gardiner methode en zorginstellingen willen stimuleren om een project te starten kunnen contact met ons opnemen.

Hoe ziet RGM er in de praktijk uit

De interventie start met een voorlichtingsbijeenkomst om deelnemers te informeren over de methode RGM. Deze bijeenkomst bestaat uit een korte presentatie over de werking van de hersenen en het belang van een gezonde leefstijl. Het 2e deel bestaat uit praktijkoefeningen van de RGM methode. Tijdens deze lessen wordt er geoefend met de RGM methode en krijgen de deelnemers huiswerk mee om thuis te oefenen.

De eerste bijeenkomst duurt ongeveer 3 uur. Na afloop van de bijeenkomst kan men zich aanmelden voor een cursus van 10 bijeenkomsten van 45 minuten.

De rol van SportDrenthe

Voor de uitvoering van de RGM interventie is een speciaal opgeleide docent noodzakelijk. SportDrenthe kan hierin bemiddelen.
Maatwerk is bij dit project noodzakelijk, hierbij is een projectleider die de omgeving kent van belang. Zowel voor de PR als om de samenwerking met andere organisaties zoals Bibliotheek of zorginstelling te bewerkstelligen.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Eefke Weismann-Hooijer
[email protected]

Al vele jaren mag ik mij bezighouden om senioren in Drenthe te helpen bij het onderhouden of vinden van een gezonde leefstijl. Dit doe ik met heel veel plezier, vooral omdat ik zie en hoor wat het met mensen doet als ze mee zijn gaan doen aan een sportieve activiteit. Mensen ervaren dat ze zich lichamelijk fitter gaan voelen, maar ook het gezellig samen zijn met andere mensen is heel belangrijk.