Diabetes challenge

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een landelijk beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers worden via de huisarts uitgenodigd om deel te nemen aan het wandelprogramma. In eerste instantie is het initiatief gericht op mensen met diabetes, maar inmiddels wandelen er al veel meer mensen met andere klachten mee. samen met een zorgverlener en/of een buurtsportcoach wordt één keer per week in de eigen buurt een wandeling gemaakt.

Meters met Diabetes

Meters met Diabetes is de Drentse uitvoering van de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Het landelijke beweegprogramma is van de Bas van de Goor Foundation. Het programma is voor iedereen die wil werken aan zijn gezondheid, maar vooral voor mensen met Diabetes en overgewicht. Patiënten met een andere (chronische) aandoening kunnen deelnemen.

Deelnemers worden via de huisarts uitgenodigd om deel te nemen aan het wandelprogramma. In eerste instantie is het initiatief gericht op mensen met diabetes, maar inmiddels wandelen er al veel meer mensen met andere klachten mee. samen met een zorgverlener en/of een buurtsportcoach wordt één keer per week in de eigen buurt een wandeling gemaakt.

Deelnemers ervaren op een veilige en gezellige manier wat het effect is van bewegen op hun gezondheid en/of diabetes. Onderzoek laat onder andere zien dat deelnemers zich na hun deelname fitter en energieker voelen, afvallen en minder medicatie nodig hebben. Bovendien ervaren ze dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is en dat motiveert zijn om ermee door te gaan.

Hoe ziet de interventie er uit

Er wordt in April/ Mei gestart met een algemene bijeenkomst. Daarna wordt er 20 weken onder begeleiding gewandeld 1x per week . Er wordt geadviseerd om daarnaast nog 1 tot 2x per week zelf of met een maatje te gaan wandelen. Aan het einde van de 20 weken is er een gezamenlijke Drentse afsluiting.

Hoe kan de gemeente helpen

Wilt u als gemeente de huisartsen in uw gemeente informeren over de mogelijkheden of ziet u een kans voor hen om mee te doen? Neem dan contact met ons op.

De rol van SportDrenthe

SportDrenthe organiseert samen met Dokter Drenthe (voorheen Huisartsenzorg Drenthe) de eerste bijeenkomst voor belangstellende praktijken. We koppelen dan buurtsportcoaches aan de praktijken om zo een gezamenlijk draagvlak te creëren. Aan het einde van het traject organiseren we samen met de Huisartsen Zorg Drenthe het slot evenement.

We sluiten dit jaar Meters met Diabetes af op zaterdag 17 september in Zuidlaren: Samen wandelen we dan de 2,5 km, de 5 km of de 10 km. Dit is afhankelijk van welk doel de deelnemers zichzelf gesteld hebben! Kijk hier voor meer informatie

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Esther Witte
[email protected]

Hallo allemaal, iedereen moet mee kunnen doen binnen sport en bewegen op welke wijze dan ook. Dat vind ik het belangrijkste van mijn werk en daar wil ik dan ook voor gaan.