MDT On the job coaching voor jonge trainers

Jongeren kunnen het verschil maken voor een vereniging in deze onzekere, moeilijke tijden. Sporten blijft ontzettend belangrijk, natuurlijk om gezond te blijven en op die manier het virus de baas te blijven. Maar sport is ook één van de weinige uitlaatkleppen en vormen van ontspanning die er op dit moment zijn. Voor kinderen is het ontzettend belangrijk dat de kwaliteit van de trainingen goed is en blijft en dat de coaching bij de wedstrijden op niveau blijft. Juist voor de jongere trainers en coaches bieden wij nu een begeleidingstraject om ze extra handvaten te geven voor de training.

Biedt je jonge trainers en coaches on the job begeleiding!

De kernactiviteit van een sportclub is het bieden van sportbeoefening aan haar leden. Plezier en leren zijn bepalend of (jeugd)leden die zijn gaan sporten ook blijven sporten. Het belangrijkste middel om dat te bereiken zijn uw trainers en coaches. Vaak worden jongeren ingezet om de jongste jeugd te trainen en coachen. En dat is nog niet zo gemakkelijk, want goed trainen en coachen vraagt deskundigheid. Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jeugd het naar hun zin hebben tijdens het sporten, ze wat leren en ze ook op een positieve manier betrokken blijven?
Dat vraagt om trainers en coaches die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn. Veel verenigingen zien het belang van het opleiden en begeleiden van hun trainers en coaches, maar toch is het vaak moeilijk om hun jeugdtrainers goed geschoold te krijgen.

SportDrenthe biedt aan sportclubs te helpen bij het begeleiden van jongeren (15-30 jaar) die als trainer op de club actief zijn.

De training/begeleiding

Een ervaren deskundige trainer komt bij de club gedurende een aantal weken en helpt de jongeren die actief zijn, of willen worden, met het organiseren en uitvoeren van de trainingen en op een positieve manier coachen van uw jeugdleden. In deze tijd van Corona wordt er nog meer gevraagd van de kwaliteit van uw trainers, daarom zal er ook extra aandacht zijn voor het Covid-proof geven van deze trainingen.

Resultaat

De jongere trainers en coaches krijgen direct bagage om niet alleen op sporttechnisch vlak, maar ook op pedagogisch-didactisch vlak (hoe ga ik om met kinderen in deze leeftijdscategorie, hoe houdt ik ze positief en bij de les bijvoorbeeld) krijgen ze de juiste middelen om de training te kunnen geven.

Wat levert deze cursus de club en de jongere op?

Aan het eind van het begeleidingstraject kunnen deze jongeren een certificaat van deelname ontvangen. Ook bieden wij de mogelijkheid om bij te dragen aan een vrijwilligersvergoeding voor de deelnemers in deze periode.: een wettelijk vastgelegde vergoeding van €2,75 per uur en vanaf 22 jaar €5 per uur (max. €170 per maand / €1700 per jaar).

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Wineke Holtrop
[email protected]

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.