Klas op wielen

Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft een beperking. Vaak zien we mensen met een beperking als zielig en niet volwaardig. Klas op Wielen biedt kinderen van basisscholen de mogelijkheid om kennis te maken met sporten in een rolstoel en te ervaren dat mensen met een beperking juist niet zielig zijn en juist ook heel erg veel kunnen. Dat dwingt respect af en wederzijds begrip, zo blijkt uit de al vele gegeven clinics.

Voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool

Klas op Wielen is een voorlichtingsproject voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen. Ook kunnen middelbare scholen een aanvraag doen. Een ervaringsdeskundige met een lichamelijke beperking laat in de klas zien hoe het is om te leven en te sporten met een beperking. De clinic bestaat uit een theoriegedeelte in de klas en een praktijkgedeelte in de gymzaal.

Na de deelname aan de clinic hebben de kinderen een beter beeld van hoe het is om te leven en sporten met een beperking.

Hoe ziet de interventie er uit

Klas op Wielen wordt in een dagdeel aangeboden, met 1 uur theorie en 1 uur praktijk met rolstoelen. In overleg kan daar een aanbod op maat van gemaakt worden.

Wie kan er mee doen met Klas op Wielen

Basisscholen kunnen aanvragen, maar het is ook geschikt voor middelbare scholen. Naast het geven van clinics Klas op Wielen is het ook mogelijk om onze aanhanger met rolstoelen te huren of om een aangepaste clinic te geven voor volwassenen, zoals voor scholen en overige organisaties. De interventie kan ook uitstekend in gemeentes ingezet worden door ervaringsdeskundigen om bewustwording te creëren voor een meer toegankelijke en dus inclusieve leefomgeving

Wat is het voordeel voor gemeenten van de clinic Klas op Wielen

Alle Drentse gemeenten willen zorgen voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Door de inzet van Klas op Wielen worden kinderen zich al vroeg bewust van de mogelijkheden die mensen en/of kinderen in een rolstoel hebben. Ze kunnen meedoen! Door hier vroeg en op scholen aandacht aan te besteden ontstaat bij kinderen het gevoel dat dit normaal is. Dat draagt bij aan een inclusieve samenleving op de lange termijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw gemeente? Deze interventie is van SportDrenthe, neem contact met ons op om te bespreken hoe u Klas op Wielen in de eigen gemeente in kunt zetten.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Hans Leutscher
[email protected]

In mijn werkbare leven he