Vier nieuwe wandelroutes rondom het ‘dorp tussen de molens’

Dalen is sinds vorig jaar vier nieuwe wandelroutes rijker. De Vereniging Dorpsbelangen Dalen heeft de verschillende routes gerealiseerd met een LEADER subsidie aanvraag. Elke route heeft een eigen thema: natuur, cultuur & historie, landbouw & boerderijen en bewegen & gezondheid. Alle routes zijn 10 km lang en starten vanaf het plein voor de kerk van Dalen. Duidelijke bewegwijzeringsbordjes wijzen de wandelaars de weg.

De Vereniging Dorpsbelangen Dalen heeft samen met de wandelwerkgroep het project gerealiseerd. De vier routes worden aangegeven met duidelijke icoontjes die staan voor het thema van de route. Zo is er een wandelaar, een blauw poppetje, die staat voor sport en beweging. Deze wandelroute wordt nog uitgebreid met nog aan te leggen beweegtoestellen. Het groene icoontje met een vogel is de natuur. Die gaat richting De Huttenheugte. De rode molen is een route door Dalen met een beetje cultuur. En de bruine route met een tractor die staat voor landbouw en gaat richting Wachtum.

Beginpunt van de vier wandelroutes is het plein voor de kerk van Dalen. Om de routes van bewegwijzering te voorzien zijn er meer dan tweehonderd paaltjes geplaatst. Samenwerkingspartners zoals Recreatieschap Drenthe hebben een waardevolle bijdrage geleverd bij de realisatie van de bewegwijzering.

De rol van SportDrenthe in het project in Dalen is om mee te helpen de bekendheid van de vier wandelroutes over Drenthe uit te rollen. En om te ondersteunen bij de aanleg van de beweegtoestellen op het gebied van hardware (realisatie toestellen in de openbare ruimte), software (activering en communicatie) en orgware (de borging en structurele samenwerking).

De BOKD is een maatschappelijke organisatie met een ledennetwerk van 245 dorpen en dorpshuizen die zich inzet voor een vitaal en leefbaar platteland in Drenthe. De BOKD heeft in 2020 de aanvraag “Dorp in beweging” voor een subsidietraject uit LEADER Zuid Oost Drenthe toegewezen gekregen.

LEADER is het platteland laten bruisen, scoren met energie uit de regio en samen werken aan vernieuwende ideeën. Dat is kort gezegd ‘LEADER’, een Europees subsidie-, kennis-, én actieprogramma voor een vitaal platteland. Een van de eisen in het LEADER programma is immers ook om te werken aan een duurzaam project waar op lange termijn beweging en sociale interactie van lokale inwoners bevorderd wordt.

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Alida Pasveer
Sportprojectmanager

Mijn naam is Alida Pasveer. Mijn motto is: sport en bewegen houd je gezond. Ik vind het heerlijk om te bewegen in de openbare ruimte en dat komt mooi uit want Drenthe is een waar paradijs voor de outdoorfanaten, sportievelingen en buitenmensen onder on …