Pumptrack Assen-oost ontwikkelt samen met inwoners

Twee jaar geleden kwamen 3 bewoners/ moeders uit de wijk met een plan bij MBA. MBA staat voor Mijn Buurt Assen. Dagelijks zetten de gemeente Assen, woningcorporatie Actium en Vaart Welzijn zich in voor groene, veilige en gezellige buurten in Assen. Dit doen we door projecten te organiseren, maar vooral door de initiatieven en ideeën van inwoners te stimuleren en te ondersteunen. Vanuit dit initiatief is de Pumptack Assen-Oost gerealiseerd.

Met de kennis van BIOR wist ik het project beter aan te vliegen

jort van Straten vertelt: “Vanuit mijn rol als buurtwerker sport bij Vaart Welzijn heb ik dit proces begeleid. Met de kennis vanuit de cursus BIOR wist ik beter hoe ik het proces aan moest vliegen en ook mijn rol was helder. Samen met bewoners, partners uit de wijk en de gemeente hebben we gezorgd voor draagvlak, maar ook gezocht naar een geschikte locatie en gekeken naar financieringsmogelijkheden. Na gesproken te hebben met de 4 bassischolen, kinderdagverblijven en andere partners hebben we gezamenlijk gekozen voor landgoed Valkenstijn. Deze locatie is in ontwikkeling vanwege de komst van een buurtschuur die gebruikt kan worden om samen te komen. Een locatie midden in de wijk, dichtbij de scholen zodat ze er tijdens de (gym)les en pauzes snel heen kunnen. Het is een groengebied midden in Assen– oost wat al veel gebruikt wordt voor recreatie. Een voorwaarde was wel dat het voetbalveld moest blijven en dat het een groene uitstraling moest houden. Daarvoor is een werkgroepje ontstaan die samen met de afdeling groen (gemeente) heeft gekeken naar welke mogelijkheden er zijn. Bijvoorbeeld qua bloemenmix.”

Bijeenkomst voor omwonenden

Toen de locatie bekend was hebben wij een bijeenkomst georganiseerd waarbij omwonenden geïnformeerd konden worden over de pumptrack. Hier kwamen veel vragen zoals “Komt er daardoor niet veel overlast?”, “Is het gemotoriseerd?”, “Komt er verlichting bij?”, “Zullen er ook evenementen georganiseerd worden?” enz. Door filmpjes te laten zien van hoe het gebruikt gaat worden en te vertellen wat onze overwegingen waren en wat we beogen hebben we de meeste mensen wel mee kunnen krijgen. Helaas waren er ook een klein aantal bewoners die tegen het plan waren. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk bezwaren weg te halen door samen met bewoners oplossingen te vinden.

In de buurtschuur is een uitleenpunt gekomen waar je stunt stepjes en fietsjes met daarbij de nodige bescherming kunt lenen voor 1 uur (wanneer het druk is). Om kinderen alvast wat instructie te geven is er een instructie filmpje gemaakt met in de hoofdrol Sem Dijk (Nederlands kampioen Pumptrack).

Later is er nog een watertappunt aangelegd die geopend is op de Nationale kraanwater dag samen met studenten van Sportkunde.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jort van Straten, buurtsportcoach Assen: [email protected].

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Alida Pasveer
Sportprojectmanager

Mijn naam is Alida Pasveer. Mijn motto is: sport en bewegen houd je gezond. Ik vind het heerlijk om te bewegen in de openbare ruimte en dat komt mooi uit want Drenthe is een waar paradijs voor de outdoorfanaten, sportievelingen en buitenmensen onder on …