Op Fietse naar school jaar op jaar succesvol

Drenthe heeft de status van 5-sterren fietsregio en is ambitieus als het om fietsen gaat. Gedeputeerde Henk Brink: “Het is voor Drenthe van groot belang om de 5-sterren kwalificatie te versterken en te behouden. Fietsen is een belangrijke aanjager van onze vrijetijdseconomie, de gezondheid van mensen en verduurzaming van de samenleving. De fietser van nu vraagt moderne voorzieningen en meer fietsbeleving onderweg. Daar zetten we ons voor in.”

De inzet is ook om de Drenten zelf te verleiden vaker de fiets te pakken, voor woon-werk-of schoolverkeer, recreatief en sportief gebruik. Dit heeft een positief effect op de bereikbaarheid en is goed voor gezondheid en milieu. Om het fietsgedrag naar school te stimuleren is er in 2015 gestart met het programma ‘Op Fietse naar school’ Met deze wedstrijd willen we scholieren stimuleren om zoveel mogelijk op de fiets naar school te gaan. In dit programma worden activiteiten aangeboden die het (veilig) fietsen naar school stimuleren. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de ambitie van de provincie Drenthe om fietsprovincie nummer 1 te zijn en te blijven.

De afgelopen jaren hebben heel veel Drentse scholen gestreden om Fietsschool van het Jaar te worden. Alle scholen in Drenthe, zowel in het (speciaal) basis onderwijs als het voorgezet onderwijs, kunnen meedingen naar de titel ‘Fietsschool van Drenthe’. Bij de Fietsschool van het Jaar verkiezing draait het allemaal om de beste en leukste fietsinitiatieven. Hoeveel doet een school eraan om scholieren zo veel mogelijk, maar ook zo veilig mogelijk op de fiets te krijgen? Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst werd ieder jaar bekendgemaakt welke school de titel een jaar lang mocht dragen. De winnaar ontvangt daarnaast de gouden fiets en een wielerexperience voor een hele klas op het Wielercentrum in Assen. We hebben de afgelopen 4 jaar veel inzendingen gekregen en we waren verrast door alle leuke activiteiten.

De winnende ‘fietsscholen van het jaar’ op een rijtje

Winnaar van de competitie was degene die de meeste punten van een onafhankelijke jury scoorde.
2018-2019 ISK Dr. Nassau uit Assen
2017-2018 CS Vincent van Gogh uit Beilen
2016-2017 OBS De Eenspan uit Emmen
2015-2016 OBS De Lindelaar uit Westerbork

Doel

  • Het programma dient bij te dragen aan de gemeentelijke JOGG doelstellingen gericht op het thema Gratis Bewegen. Dit heeft ten doel zoveel mogelijk jongeren in de leeftijd van 0 t/m 19 jaar te laten bewegen en daardoor meer te voldoen aan de NNGB met als beoogd effect de toename van gezond gewicht onder jongeren.
  • Een stijging van het aantal kinderen dat op de fiets naar school gaat.

Organisatie

Er is in de projectopzet besloten om nauw samen te werken met de gemeente en de ingezette werkwijze rondom JOGG. Dit betekent dat de JOGG regisseurs (en in de meeste gevallen ook de buurtsportcoaches) in direct contact staan met de scholen en hen van informatie voorzien over Op Fietse. Op deze manier wordt de relatie met het onderwijs zorgvuldig bewaakt.

 

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist,,

Tamara Peek
Kenniscentrum Events

Introtekst