Sport- en gezondheidsakkoord gemeente Borger-Odoorn

Met trots laten we de eerste promo-film zien van het sport- en gezondheidsakkoord van de gemeente Borger-Odoorn.

Partners

Het Sport- en gezondheidsakkoord is tot stand gekomen in samenwerking met veel verschillende partners vanuit zowel de sport-, onderwijs-, welzijns- en gezondheidsbranche. Meer dan 80 partijen zijn al aangehaakt en we zijn nog steeds groeiende. Alles om Borger-Odoorn nóg sportiever en gezonder te maken.

Uw naam als partner bij het sportakkoord Borger-Odoorn? Neem contact op met Niels Frietema, mail Niels.

UITVOERINGSBUDGET SPORT- EN GEZONDHEIDSAKKOORD AANVRAGEN

Voor het realiseren van de ambities uit het sport- en gezondheidsakkoord hebben we met alle partners een heleboel acties uitgewerkt die te zien zijn in het akkoord. U kunt ten allen tijde hierbij aansluiten of nieuwe acties aandragen die passen bij de ambities.

De 4 ambities zijn;

 1. Kinderen groeien gezond, fit en vaardig op
 2. Iedereen moet kunnen sporten en bewegen
 3. Gezonde en toekomstbestendige sportaanbieders
 4. Een gezonde omgeving die uitnodigt om te sporten en te bewegen

Voor meer informatie of deelname kunt u onderstaand formulier invullen.

Bekijk de algemene brochure Van lokaal Sportakkoord naar actie, in samenwerking met jouw club of bekijk het stappenplan voor sportclubs hoe kan mijn sportclub ondersteuning aanvragen

SERVICES VOOR SPORT- EN BEWEEGAANBIEDERS IN BORGER-ODOORN

Voor het realiseren van de ambities uit dit akkoord heeft de rijksoverheid uitvoeringsbudget beschikbaar gesteld. Houdt u er rekening mee dat niet de volledige kosten van uw actiepunt gedekt kunnen worden vanuit dit budget. Daarnaast is voor de ondersteuning van verenigingen een budget beschikbaar in de vorm van ondersteuning, deskundigheidsbevordering, begeleiding en scholing.

Voor wie zijn de services?

De services zijn bedoeld voor alle sport- en beweegaanbieders in de gemeente Borger-Odoorn. Denk hierbij aan sportverenigingen, sportclubs en andere sportaanbieders. U kunt een service aanvragen door een mail te sturen naar Anne Prins van SportDrenthe, [email protected], Anne Prins is de Adviseur Lokale Sport voor onze gemeente. Hij beoordeelt de aanvraag en zet deze uit bij de aanbieder. U krijgt via hen bericht.

Bekijk hier voorbeelden van beschikbare services

GOOD PRACTICES

Vanuit financiële middelen vanuit de sportlijn van het lokale sport en gezondheidsakkoord hebben we al een aantal resultaten geboekt:

 • 8 leden van the Biking Neighbours volgen de opleiding tot jeugdtrainer bij de NFTU voor de nieuwe jeugdafdeling mountainbiken.

Vanuit middelen uit het uitvoeringsbudget is of wordt gestart met de volgende initiatieven:

 • Cool 2B Fit junior voor kleuters (GGD, diëtist Maureen Kamer en combicoaches gemeente)
 • Toegankelijker en bekender maken van fondsen en middelen voor minima d.m.v. gezamenlijke en laagdrempelige informatievoorziening. (Andes, gemeente, sociaal team, ervaringsdeskundigen)
 • Opzetten jeugdafdeling mountainbike door the Biking Neighbours (Biking Neighbours, combicoaches gemeente)
 • Voor het thema “rookvrije generatie” is een scan gemaakt van de gemeente en zijn er bij diverse speeltuinen, schoolpleinen en sportverenigingen bordjes geplaatst. Ded beweging is groeiende!
 • Sportverenigingen hebben gezamenlijk een online bijeenkomst georganiseerd met de thema’s 12+, aangepast sporten, Old Stars en vrijwilligers.
 • Er komt één overzicht van alle sportaanbieders op www.actiefborgerodoorn.nl
 • In Valthermond wordt er proefgedraaid met 6 weken lang aansluitend aan schooltijd een activiteiten-aanbod voor de jeugd.
 • Een groen(er) en uitdagend schoolplein bij school, scholen die hier mee aan de slag willen slaan de handen ineen, lokale bedrijven zijn ook aangehaakt. De landelijke subsidie voor een watertappunt wordt tot 100% aangevuld vanuit het sport- en gezondheidsakkoord.
 • Een verregaande samenwerking tussen een groot aantal gymverenigingen in de gemeente staat in de steigers om de gymsport duurzaam te borgen in de gemeente. Er is een hoofdbestuur samengesteld die de verenigingen verbindt en de overeenkomstige taken en doelen oppakt.

Kinderen groeien gezond, fit en vaardig op!

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen!

Gezonde en toekomstbestendige sportaanbieders!

Een gezonde omgeving!

Wat gebeurt er na het indienen van de aanvraag?

De regisseurs van het sport- en gezondheidsakkoord ontvangen alle aanvragen. De aanvraag wordt bekeken en beoordeeld. Voldoet uw aanvraag aan de voorwaarden (of deels, of niet), dan zorgt de regisseur ervoor dat u bericht krijgt.