Cursus VCP (Vertrouwenscontactpersonen)

Met sport en bewegen Drenthe nog beter maken Met sport en bewegen Drenthe nog beter maken Met sport en bewegen Drenthe nog beter maken Met sport en bewegen Drenthe nog beter maken Met sport en bewegen Drenthe nog beter maken Met sport en bewegen Drenthe nog beter maken

Doel:
Een cursus voor vertrouwenscontactpersonen (VCP) richt zich op het herkennen, signaleren en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag binnen een organisatie, vereniging of sportclub. Tijdens de cursus krijgt de VCP handvatten om een toegankelijk aanspreekpunt te zijn voor mensen die te maken krijgen met ongewenst gedrag, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie of machtsmisbruik.

De VCP leert bij welke instanties zij terechtkunnen en welke stappen ondernomen kunnen worden bij meldingen of zorgen. Daarnaast speelt de vertrouwenscontactpersoon een belangrijke rol bij het ondersteunen van de organisatie in het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld door het bevorderen van een veilige cultuur en de implementatie van een gedragscode. Kortom, de VCP is een essentiële schakel in zowel de aanpak als de preventie van grensoverschrijdend gedrag.

Doelgroep:
De cursus is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de vereniging en zich wil gaan inzetten als vertrouwenscontactpersoon voor een vereniging. De vertrouwenscontactpersoon is géén hulpverlener en de functie kan niet gecombineerd worden met een bestuurs/kaderfunctie op de club.

Opzet en inhoud:
Tijdens de cursus leer je de volgende zaken

  • Welke rol een vertrouwenscontactpersoon vervult binnen een sportclub;
  • Welke positie de vertrouwenscontactpersoon inneemt;
  • Wat begrippen als (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en agressie inhouden;
  • Hoe je gesprekken kunt voeren en om kunt gaan met de emoties van de betrokkenen;
  • Op welke manieren je kunt bijdragen aan preventie van grensoverschrijdend gedrag;

 In totaal neemt deze cursus ongeveer 6 tot 8 uur in beslag.

Resultaat en impact:
Na afloop van deze scholing ben je in staat om als vertrouwenscontactpersoon bij te dragen aan de sociale veiligheid op de vereniging. Je kunt vertrouwelijke gesprekken voeren met zowel de melder, beschuldigde, de sportbond of het clubbestuur en je weet hoe je adequaat moet reageren op mogelijke incidenten, vragen en twijfels. Ook ben je na afloop van de scholing in staat om te werken aan preventie. Je weet welke kansen er liggen binnen de vereniging en hoe je het bestuur hiervoor kunt enthousiasmeren.

Financiering:
De cursus valt vaak onder gemeentelijke subsidieregelingen voor vitale sportverenigingen. SportDrenthe ondersteunt bij het vinden van subsidies en het afstemmen van regelingen met de gemeente, zodat verenigingen optimaal gebruik kunnen maken van beschikbare middelen.

Projectleider: Niels van der Weerd

✉️ nvanderweerd@sportdrenthe.nl

BIOR-bokaal

Wil je meer informatie ontvangen over dit project? Neem dan contact op met de projectleider.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste sportnieuws, evenementen en activiteiten in Drenthe?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! Ontvang regelmatig updates rechtstreeks in je inbox, zodat je nooit meer een sportieve kans mist.

Naam(Vereist)
Ga naar de inhoud