Week van de motoriek: ‘Meer en beter bewegen voor de jeugd’

De Week van de Motoriek vindt plaats van 1 t/m 5 november 2021 onder het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’. Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert samen met partners Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, NVFK, Lectorenplatform en Vereniging Sport en Gemeenten de Week van de Motoriek. Een week vol webinars waarin actuele inzichten uit wetenschap, beleid en praktijk worden gedeeld naast concrete tips en ervaringen.

Het is van cruciaal belang dat kinderen van jongs af aan met plezier veel en gevarieerd bewegen om goede motorische vaardigheden te ontwikkelen. Motorisch vaardige kinderen participeren meer in sport- en spelactiviteiten dan minder vaardige kinderen. Ofwel, jeugd met goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn fitter, hebben minder kans op overgewicht, chronische aandoeningen en ervaren, naast een langere levensduur, vooral meer plezier aan sporten en bewegen. We willen dat beleidsmakers en professionals die met kinderen en jongeren werken op school, in de wijk, de kinderopvang of op de sportclub op de hoogte zijn van de juiste kennis om dit verder in de praktijk te brengen om zo kinderen meer én beter te laten bewegen.

Kenniscentrum Sport heeft in deze week iedere dag interessante (gratis) workshops voor professionals.

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert samen met partners Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, NVFK, Lectorenplatform en Vereniging Sport en Gemeenten de Week van de Motoriek. Een week vol webinars waarin actuele inzichten uit wetenschap, beleid en praktijk worden gedeeld naast concrete tips en ervaringen. Vanuit het Kenniscentrum presenteren we een vele kennisproducten om de jeugd door vaardiger te laten bewegen, óók meer te laten bewegen. Interessant voor professionals vanuit praktijk, beleid en onderzoek in de sectoren sport en bewegen, onderwijs, zorg en welzijn, kinderopvang en gemeente.

Alle webinars worden achteraf gebundeld in een digitaal magazine. Hier is het ook mogelijk om de webinars waarvoor je ingeschreven staat terug te kijken. Houd de social media kanalen in de gaten!

Programma webinars week van de motoriek

Vanmorgen is de week geopend met een plenaire sessie waar verschillende sprekers acte de préséance gaven. Hiermee is de week geopend en volgen er nog vele interessante sessies:

Maandag 1 november

 • 10.45 – 11.45 uur Lokaal krachten bundelen voor een vaardige generatie
 • 16.00 – 17.00 uur Ouders betrekken: “Ze willen toch niet..”

Dinsdag 2 november

 • 10.00 – 11.00 uur Buitenspelen: belang, belemmeringen en oplossingen
 • 14.00 – 15.00 uur Mozaïek van inspirerende initiatieven voor 0-4 jarigen
 • 16.00 – 17.00 uur Stimuleer een gezonde leefstijl van mbo-studenten. Grijp de kans!

Woensdag 3 november

 • 10.00 – 11.00 uur Hoog tijd voor breed motorisch ontwikkelingen op de sportverenigingen
 • 14.00 – 16.00 uur It takes a community to raise a physically active child
 • 15.00 – 16.00 uur Kleuters in beweging

Donderdag 4 november

 • 10.00 – 11.00 uur VMBO-er: “Aan sport doen? Waarom zou ik?”
 • 16.00 – 17.00 uur Bewegend leren als onderdeel van een dynamische schooldag

Vrijdag 5 november

 • 10.00 – 11.00 uur Van motorische testscore naar gezond beweeggedrag voor ieder kind
 • 14.00 – 15.30 uur Kennis café: ‘Meer en beter bewegen voor de jeugd’

Kijk op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen voor de inhoudelijke informatie en om je aan te melden.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in