Saskia Timmermans (beleidsmedewerker Tangenborgh groep) vertelt: “We organiseren altijd een activiteit op wereld alzheimer dag. Dat was nu wat ingewikkeld met corona, maar we wilden zeker iets doen. Het thema jong en oud, dat past goed bij onze doelgroepen. Ons eerste idee was een Tik tok filmpje speciaal voor onze bewoners. Uiteindelijk zijn we gaan zoeken waar kunnen we dat nu halen, want we zijn geen expert in het maken van filmpjes en zeker geen beweegfilmpjes. Toen kwamen we via internet en de filmpjes van RTV Drenthe beweegt Binnen uit bij Esther en hebben we de vraag neergelegd of zij ons kon helpen.
Samen met Esther, de buurtsportcoaches senioren Emmen Petra en Eefke en onze fysiotherapeuten en verpleegkundigen hebben we de filmpjes ontwikkelt. De filmpjes van Drenthe beweegt Binnen zijn nog te snel voor onze doelgroep, dus we moesten echt iets op maat maken. Uiteindelijk zijn dat twee keer drie filmpjes geworden, eentje voor onze fittere bewoners (de ouderen in de woonzorgcentra) en eentje voor de dementerende bewoners. Voor de laatste groep is het heel belangrijk dat ze vanaf de stoel mee kunnen doen en dat er weinig ‘afleiding’ is, dus daar zie je ook alleen de instructrice in de beweegvideo’s. In de video voor de fittere ouderen zijn ook bewoners zelf te zien, dat is ontzettend leuk.
Wereld Alzheimer dag viel niet geheel toevallig in de Nationale Sportweek op de dag voor ouderen. Ik ben ’s morgens langs alle locaties gegaan om de dozen voor de activiteit te brengen. Daar zat een kaartje in van Esther en één van ons voor Wereld Alzheimer Dag, de USB stick met de filmpjes en de bijbehorende materialen (balletjes, pittenzakjes en ballonnen). Dat lukte voor 11.00 uur en toen kon iedere locatie bijna tegelijk starten met de activiteit.
De reacties waren zo enthousiast! Van de bewoners, verpleegkundigen en activiteiten begeleiders, maar ook van al ons niet-zorg personeel. Dat is zo mooi om te zien. Ook tijdens de voorbereidingen en het filmen was iedereen positief. Esther en haar team, maar zeker ook het filmteam. Het ging heel soepel en zij kunnen door hun ervaring ook direct meedenken over wat wel en niet werkt.
We gaan zeker kijken hoe we een vervolg gaan geven aan deze activiteit. De filmpjes kunnen we natuurlijk vaker gebruiken en bewegen is zo belangrijk voor iedereen, maar voor onze bewoners in het bijzonder. Bij dementie kan het ervoor zorgen dat het proces vertraagd en onze oudere bewoners blijven fitter. Opties zijn om de filmpjes te vernieuwen of nieuwe materialen toe te voegen. Dat gaan we ook bespreken met de activiteiten begeleiders. We weten Esther en haar team in ieder geval te vinden voor nieuwe ideeën, de samenwerking was heel prettig en de kennis wat bewegen voor deze doelgroep doet is bij haar gewoon aanwezig.”
Bekijk een impressie van de groepen die deelnemen aan de beweeglessen.