De spin-off activiteiten in het kader van het EK Veldrijden begonnen al na het NK wielrennen in Drenthe op 20 en 21 juni. Initiatiefnemer Koen Langenkamp zette een aantal succesvolle Loopfiets- en Dikke banden races neer in Assen, Hoogeveen en Zuidlaren. Voor de Loopfiets- en Dikke banden race in Beilen op 27 oktober kon hij rekenen op de steun van het Supportteam. Het werd een mooie dag met veel enthousiaste kinderen en ouders.
Het Supportteam is onderdeel van het Kenniscentrum Events, een dienst van SportDrenthe, dat onder andere als doel heeft om sociale en maatschappelijke impact van evenementen in de sport- en cultuursector in Drenthe te creëren en te verbeteren. Het Supportteam bestaat uit 6 studenten van verschillende opleidingen, van MBO Sport en Bewegen tot HBO Sportkunde. Onder leiding van professionals van het Kenniscentrum Events en haar partners werken de studenten aan vraagstukken van organisatoren. ‘Dat Drenthe beweegt met de vraag kwam of het Supportteam kon ondersteunen bij het opzetten van het spin-off en side-events traject voor het EK veldrijden is een mooie kans om in de praktijkervaring op te doen bij een groot evenement,’ vertelt Tamara Peek, coördinator van het supportteam.
Op 2 en 3 oktober organiseerde het Supportteam in samenwerking met Gezond in Midden-Drenthe fietsactiviteiten op basisscholen De Lindelaar en De Wegwijzer in Westerbork. Groep 3 tot en met 8 konden tijdens schooltijd deelnemen aan BMX-clinics en konden echt veldrijden met hun eigen fiets. Het supportteam had een parcours uitgezet over het veld en door het bos naast de school. Door de modder, opstappen en afstappen, klimmen en afdalen, moeilijke bochtjes; alles kwam aan bod. Een enthousiaste directeur van De Lindelaar wil het liefst de activiteiten periodiek laten terugkeren op de school. Valentine de Ruyter: ‘We zien steeds meer kinderen vooral van buiten het dorp die fietsvaardigheid missen omdat ze met de auto naar school worden gebracht. Door deze lessen vast aan te bieden binnen lichamelijke opvoeding kunnen we leerlingen toch de vaardigheden en het zelfvertrouwen meegeven om te blijven fietsen. Ik zie dit als een meerwaarde om de bewegingsachterstand bij kinderen te helpen tegengaan.’ Ook wethouder Erjen Derks nam even een kijkje tijdens zijn werkbezoek aan de Lindelaar, en vond het mooi om te zien dat een groot evenement als het EK veldrijden tot deze activiteiten heeft geleid.
Tijdens het EK veldrijden op 6 en 7 november was het Supportteam actief met mountainbikeclinics op het bikepark op de Col du Vam, voor toeschouwers en alle deelnemers aan de afgelopen Dikke Banden races in Drenthe. Daarnaast organiseerden ze een biketrail show van local hero Daan Boverhof en was het hele weekend een vlogteam op pad om het evenement in beeld te brengen. Dat er veel Nederlandse medailles werden gewonnen maakt het succes alleen maar groter. Mooie activiteiten die hebben meegeholpen om Drenthe fietsprovincie verder op de kaart te zetten.