SportDrenthe start met voorbereiding project Wereldmeiden

Stel: je moest als jonge vrouw je land verlaten en woont nu in Nederland. Je kent je nieuwe omgeving, de taal en de mensen nog niet en voelt je alleen. Dit project helpt door deze meiden te laten sporten, onder begeleiding van meiden die al langer in Nederland zijn en meiden die lid zijn van een sportvereniging. Na een kennismaking met verschillende sporten schrijft iedere deelnemer zich samen met een begeleider (tijdelijk) in bij een sportvereniging, of start zelf een clubje. Zo kunnen ze gezellig samen bewegen, én elkaar beter leren kennen.

SportDrenthe kan zich helemaal vinden in de doelstellingen van het project Wereldmeiden en daarom gaan we de komende periode de voorbereidingen treffen om na de zomer het project echt te kunnen uitrollen. “We beginnen in de gemeenten Emmen/Coevorden, Hoogeveen en Assen. Dit zijn de grotere steden in Drenthe en daar zit het merendeel van deze meiden. Tot aan de zomer zullen we onze energie steken in het vormen van werkgroepen en de samenwerking opzetten met het project MDT (Maatschappelijke Diensttijd, waar de maatjes vandaan zullen gaan komen). Ook gaan we gaandeweg op zoek naar de Wereldmeiden. Na de zomer starten we dan echt met het project.”, zegt Esther Witte, projectleider voor SportDrenthe.

Hoe ziet het traject Wereldmeiden er uit

Het is de bedoeling dat de wereldmeiden met hun maatje deelnemen aan de startbijeenkomst die zoals het nu lijkt in september zal zijn. vervolgens gaan ze een sportcarroussel draaien met 10 beweeglessen. Daarna gaan ze dan 10 keer samen sporten bij de vereniging die ze het meeste aansprak. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de wereldmeiden lid worden van een vereniging en blijven sporten. Hoe dit er precies uit zal zien gaat in de voorbereiding duidelijk worden, dit kan per gemeente best verschillen. Het idee is in ieder geval dat de meiden kennis gaan maken met verschillende sporten.

De begeleiders van SportDrenthe

“Wij vinden het bij SportDrenthe allereerst hartstikke belangrijk dat deze meiden hun beweging krijgen.”, aldus Esther Witte, die het project zal opstarten in de gemeente Emmen en Coevorden. “Bovendien is het voor deze meisjes heel moeilijk om zomaar mee te kunnen doen in de maatschappij, met dit project kunnen wij ze een beetje op weg helpen om net als hun leeftijdsgenootjes gewoon er bij te kunnen horen.”, vult Eefke Weismann-Hooijer aan. Zij zal het project in Hoogeveen begeleiden. Tamara Peek, verantwoordelijk voor Assen zegt: “Het zal gaan om de simpelste dingen, zoals dat je niet zomaar je sport afzegt als er iemand op bezoek komt. Voor ons heel gewoon, (team)sport gaat voor, maar dat is lang niet binnen alle culturen zo normaal.” Samen gaan zij zich na de zomer inzetten om voor minimaal 10 meiden een maatje te vinden die ze meeneemt om kennis te maken met de sport in Drenthe. Uiteindelijk is het doel een vast plekje bij een sportvereniging te vinden die past bij de interesses van deze meiden.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in