Nieuwe Adviseurs Lokale Sport streven naar een stevig fundament

In april zijn de nieuwe Adviseurs Lokale Sport gestart, met in 28 regio’s in Nederland een adviseur. Voor Drenthe gaat Hans Slender deze rol vervullen. Hij is binnen SportDrenthe al coördinator van het team en platform sportclubdrenthe.nl en houdt zich verder bezig met strategische en innovatie vraagstukken in de sport. “Na de coronapandemie blijkt uit onderzoek van NOC*NSF, dat nog lang niet alle sporters weer aangehaakt zijn. Maar ook bereiken ons steeds vaker signalen dat de sportclubs het zwaar hebben. Traditionele vraagstukken als het werven en behouden van vrijwilligers, kwalitatief goed technisch kader en instructeurs, maar ook bijvoorbeeld de opvolging in het bestuur, lijken momenteel nog meer dan in het verleden clubs in problemen te brengen,” schetst Slender de kern van de opgaven waar de nieuwe adviseurs mee aan de slag mogen.

Nieuwe rol
Waar de rol Adviseur Lokale Sport rol vanuit Sportakkoord I vooral gericht was op het verbinden van lokale clubs aan het lokale sportakkoord en het aanbod vanuit sportbonden lokaal onder de aandacht brengen, daar zijn de nieuwe adviseurs in de volle breedte betrokken bij het realiseren van de ambities uit het nieuwe Sportakkoord II. “Onze opdrachtgevers zijn NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). In het nieuwe sportakkoord wordt gesproken over een ‘stevig fundament’ van de sport. Zonder onze sportverenigingen en ondernemende sportaanbieders gaan de ambities uit het akkoord nooit waargemaakt kunnen worden. Vitale sportclubs, een sociaal veilige en positieve sportomgeving, maar ook voldoende spotclubs met aanbod voor doelgroepen waarvoor meedoen minder vanzelfsprekend is, vormen de kern van dit sportieve fundament.”

Het team van adviseurs heeft de gezamenlijke taak om een landelijk dekkend netwerk van sterke lokale sportnetwerken te realiseren. Daarnaast zorgen ze dat de lokale sportakkoorden zo goed mogelijk worden uitgevoerd. Ook adviseren ze over de rol van sport in de gemeente en in relatie met andere beleidsterreinen. Binnen gemeenten wordt er momenteel hard gewerkt aan de slag van zorg naar preventie vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). De sport, maar ook sportief bewegen, zou helemaal aan de voorkant een belangrijke rol kunnen spelen als het gaat om primaire preventie. Maar de sportaanbieders moeten wel klaar zijn voor deze rol en ze moeten als interessante partner herkend worden. Hier kan de adviseur lokale sport ook wat in betekenen.

Lokale samenwerking
“Het is mooi dat bij de landelijke partners VWS, VSG, NOC*NSF en POS zo duidelijk wordt uitgesproken dat vooral lokaal het verschil gemaakt moet worden. Landelijk worden bij kennisinstellingen en sportbonden zo veel kennis, interventies en programma’s ontwikkeld, maar voor lokale partijen is het onmogelijk om hier het overzicht op te hebben en de juiste keuzes te maken die in de specifieke lokale situatie nodig zijn. De afgelopen weken hebben wij als adviseurs kennis gemaakt met de belangrijkste landelijke stakeholders. Hopelijk kunnen wij als brug gaan fungeren tussen lokaal en nationaal.”

De lokale sportakkoorden hebben op veel plekken een nieuwe dynamiek gegeven aan de lokale samenwerking. Er zijn voor sportclubs veel ondersteuningsmogelijkheden, maar deze moeten beter gevonden worden door clubs. De sportplatform gedachte is dat elke club lokaal een contactpersoon heeft die kan helpen als de club vastloopt. Het kernteam van het lokale sportakkoord, de buurtsportcoaches en clubondersteuners die in de regio actief zijn, zouden optimaal moeten samenwerken om tot clubondersteuning te komen waar clubs direct beter van worden.

“De afgelopen weken ben ik, naast de kennismakingen landelijk, in Drenthe een rondje aan het maken langs de belangrijke stakeholders in de sport. Er wordt in Drenthe al enorm veel samengewerkt en ik hoop dat juist door mooie voorbeelden te delen, we elkaar nog meer kunnen inspireren om de kracht van sport verder te vergroten en zichtbaar te maken. Het is een fijn gevoel te weten dat ik landelijk een team met collega’s heb die aan dezelfde opgaven werken, maar dat er lokaal ook een sterke samenwerking is tussen de collega’s van ons team Sportclub Drenthe en de buurtsportcoaches en andere betrokkenen in de twaalf gemeenten. Hopelijk kunnen we samen onze verenigingen en ondernemende aanbieders nog verder versterken en via die weg sport en bewegen voor nog meer inwoners toegankelijk en vooral leuk te maken.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in