Het doek valt voor Ronde van Drenthe

De Ronde van Drenthe, de grootste wielerwedstrijd van onze provincie, krijgt geen vervolg in 2025. Organisator Femmy van Issum heeft dit samen met het bestuur van de stichting en betrokken overheden besloten.

De afgelopen jaren worstelt de organisatie met thema’s als politiebegeleiding, veiligheid, stikstof, vrijwilligers en toegenomen kosten. De laatste jaren verdwijnen steeds meer wielerwedstrijden van de kalender door bovengenoemde oorzaken. Stijgende kosten worden veelal verhaald op lokale en regionale overheden, de complexiteit van het organiseren van dit soort wedstrijden vraagt om professionalisering, maar het businessmodel van wielerwedstrijden biedt hier weinig mogelijkheden toe. Een grote zorg voor een fietsland als Nederland. Het verdwijnen van de Ronde van Drenthe is zelfs landelijk nieuws.

Rijke historie
De Ronde van Drenthe werd in 1960 opgericht door de vader van Femmy van Issum: Albert Achterhes. Het werd al snel één van de grootste amateurkoersen van Nederland. Met een route over de Drentse keien, veelal verreden in het weekend van Parijs-Roubaix, ontstond de bijnaam Drentse Hel van het Noorden. Grote namen wisten de Ronde van Drenthe te winnen, zoals Hennie Kuiper (1972), Karsten Kroon (1996) en Erik Dekker (2004). Naast de laatste twee Drenten wisten ook andere renners uit de regio de koers te winnen, denk aan Allard Engels, Coen Vermeltvoort en Bert-Jan Lindeman.

Na de eeuwwisseling werd het wielrennen steeds mondialer en werd het deelnemersveld van de Ronde van Drenthe internationaler. Vanaf 2007 werd een vrouwenkoers aan het programma toegevoegd, waarbij zelfs de wereldbekerstatus werd verkregen. De wereldtop bij de vrouwen stond jaarlijks aan de start met grote winnaars als Lorena Wiebes (4x), Marianne Vos (3x), Chantal Blaak, Elizabeth Deignan-Armitstead en Emma Johansson. Daarnaast werd in dezelfde week ook altijd de Drentse 8 van Westerveld georganiseerd met een even aansprekend deelnemersveld.

Meer dan alleen topsport
Als SportDrenthe vinden we topsport een mooi uithangbord, maar zijn we er vooral om mensen in beweging te brengen. Ook op dit vlak moeten we de Ronde van Drenthe een compliment geven. Van 1998 tot 2005 werd er een Ronde van Drenthe classic verreden, die daarna werd omgedoopt tot toerversie. Jaarlijks werd met deze toerversie geld opgehaald voor een goed doel in de regio. Ook was er ruimte voor aangepaste sporters, jaarlijks deden er een aantal handbikers, mensen op aangepaste (lig)fietsen, duo-fietsen, driewiel-fietsen, tandems en fietsen met trapondersteuning mee. Als SportDrenthe vonden we het fijn om bij te mogen dragen aan het betrekken van deze doelgroepen bij een groot wielerevenement als de Ronde van Drenthe.

Op 78-jarige leeftijd kreeg Femmy van Issum tijdens het Sportgala Drenthe in 2019 de Provinciale Sportprijs uitgereikt. Deze oevre-prijs kwam haar toe vanwege haar enorme inzet om elk jaar weer het evenement van de grond te krijgen. Op dat moment was het al 26 jaar geleden dat zij het stokje van haar vader had overgenomen. Onder haar leiding groeide de Ronde van Drenthe naar een internationale profwedstrijd, met vooral bij de dames, de absolute wereldtop aan de start.

Waardering
Helaas is het de organisatie niet gelukt om alle uitdagingen van de huidige tijd het hoofd te bieden. Wat rest is niks dan lof voor de enorme inzet die Femmy van Issum, haar man Huub en alle andere vrijwilligers er jarenlang ingestoken hebben. Gedeputeerde Henk Jumelet: “In de toekomst zullen er ongetwijfeld nieuwe initiatieven ontstaan waarmee we onze provincie op de kaart zetten als fietsprovincie. Vrijwilligers zijn nodig bij veel evenementen, tegelijkertijd is hun inzet nooit vanzelfsprekend. Mijn dank gaat uit naar mevrouw van Issum, het bestuur, commissies en naar de vele vrijwilligers. Hun tomeloze inzet heeft veel betekend voor Drenthe.”

Vanuit ons Kenniscentrum Evenementen onderkennen wij de problematiek waar evenementen in de openbare ruimte tegenaan lopen. Wij helpen organisatoren om te gaan met deze vraagstukken en voeren ook de lobby landelijk om de regeldruk niet verder op te laten lopen. Samen met de KNWU willen wij ook in Drenthe blijven bouwen aan toekomstbestendige wielerevenementen. Helaas is het niet gelukt om onze grootste wielerkoers in leven te houden, maar blijven met onverminderde inzet bouwen aan Drenthe als fietsprovincie.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in