Groeiend draagvlak voor rookvrij sport en spel

Eind 2018 heeft de rijksoverheid het Nationaal Preventieakkoord gesloten waar Team:Fit ook bij is aangesloten. In het preventieakkoord wordt ingezet op de verbetering van de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Het akkoord richt zich op drie thema’s, de drie grootste veroorzakers van ziekten in Nederland, namelijk: roken, alcohol en voeding.

Kantar heeft een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Longfonds, KWF Kankerbestrijding en Hartstichting). Dit onderzoek vond plaats van 14 tot 24 februari 2020 onder 1358 Nederlanders boven de 18 jaar.

Hier kwam uit dat het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor rookvrije locaties waar kinderen komen hoog is en de afgelopen jaren duidelijk is gestegen. In de afgelopen jaren is er een steeds grotere groep Nederlanders die verschillende omgevingen geheel rookvrij willen zien. 87% van de Nederlanders (9 op de 10) is voorstander van geheel rookvrije (buiten)sportterreinen waar kinderen sporten. Het draagvlak voor geheel rookvrije (buiten)sportterreinen waar kinderen sporten is tussen 2018 en 2020 gestegen met respectievelijk 81% en 87%.

79% van de Nederlanders (8 op de 10) is voorstander van geheel rookvrije terreinen van buitenzwembaden. Het draagvlak voor geheel rookvrije terreinen van buitenzwembaden is gestegen van 2018 naar 2020 met respectievelijk 70% en 79%. Lees hier het artikel

‘Drenthe samen gezond in beweging’

Nadat het Nationaal Preventieakkoord is gesloten, zijn er ook lokale sport-( en preventie-) akkoorden gesloten, zo ook in alle twaalf Drentse gemeenten.

In het document ‘Drenthe samen gezond in beweging’, het ‘Meerjarenbeleidsprogramma 2021-2024 om als Drenthe de komende jaren vitaal en gezond te blijven’ zijn ambities opgesteld op onder andere de thema’s Gezonde Omgeving en Sterke Infrastructuur. In beide thema’s is aandacht voor rookvrij, zoals inzetten op de Rookvrije Generatie en de inzet op gezond leven zoals in een rookvrije omgeving.

De Wereld Rookvrij

Deze week, vanaf 5 april, is de nieuwe campagne ‘De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan’ van de Rookvrije Generatie gestart. Hiermee wordt aan heel Nederland laten zien dat rookvrij het nieuwe normaal is. ‘Wen er maar aan’.

Steeds meer plekken worden rookvrij, op steeds minder plekken worden sigaretten verkocht en zo komt een wereld waarin onze kinderen rookvrij kunnen opgroeien steeds dichterbij.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in