Drenthe sport Duurzaam – The next step trapt af

Donderdag 11 november was de aftrap van Drenthe sport Duurzaam – The next step. Op de Asser Tennisvereniging De Hertenkamp kwamen gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe, Mieke Zijl, directeur-bestuurder van SportDrenthe en Reinder Hoekstra directeur-bestuurder van de Natuur en Milieufederatie Drenthe bijeen om sportief af te trappen.

Verduurzaming buitensportaccommodaties

Drenthe Sport Duurzaam is het project waarin SportDrenthe samen met de partners de Natuur en Milieufederatie Drenthe en het Drents Energieloket streeft naar de verduurzaming van alle 225 buitensportaccommodaties in de provincie. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, zonnepanelen of led(veld)verlichting maar ook aan warmtepompen en stralingspanelen. In de eerste fase is al bij 130 clubs een energiescan uitgevoerd en 110 clubs zijn ondersteund bij het opstellen en uitvoeren van een verduurzamingsplan. De deelnemende verenigingen besparen gemiddeld 70% op hun stroomverbruik en 30% op hun gasverbruik. Ook de clubs die minder frequent hun accommodatie gebruiken, zoals ijsverenigingen, wordt hierover kennis en ondersteuning aangeboden.

The next step

Met Drenthe Sport Duurzaam – The next step wil het in deze volgende fase verder om ook de resterende groep sportverenigingen met een energiescan op weg te helpen. Om van het inmiddels grote ‘peloton’ ‘koplopers’ te maken en de huidige ‘koplopers’ tot aan de finish helpen! Door clubs te helpen verduurzamen zorg je voor lagere lasten. De energielasten voor (sport)accommodaties bedragen namelijk jaarlijks al snel 25% van de totale uitgaven van een club. Het mes snijdt dan aan twee kanten: een lager verbruik van stroom en gas is goed voor het milieu én verlaagt de kosten! Zo streven we dus naar toekomstbestendige en vitale sportverenigingen. SportDrenthe voert hiervoor energiescans uit en begeleidt de clubs en de Natuur en Milieufederatie Drenthe gaat een community of practice (praktijkgroep) opzetten onder de sportclubs om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren in het proces van verduurzaming. Hier is ook aandacht voor andere onderwerpen uit de routekaart Duurzame Sport, zoals het gebruik van circulaire materialen en een klimaatadaptieve sportomgeving.

Energiescan van jouw sportclub

Sportclubs die nog geen energiescan hebben gehad kunnen zich uiteraard aanmelden voor een scan. Dat kan via onze pagina duurzaamheid op Sportclub Drenthe.

Samenwerking

Drenthe Sport Duurzaam wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe en is een samenwerking van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in