Deelnemers Nationale Diabetes Challenge en OldStars missen het samen sporten enorm

In deze bijzondere tijden van corona is er onder ouderen een groot gemis om samen te kunnen sporten. De maatregelen volgen elkaar bliksemsnel op. Mag je ene week nog samen sporten, mag het een week later nog maar in groepjes van 4. Weer een week later mag je alleen nog maar met zijn 2en sporten op afstand om vervolgens te horen dat georganiseerd sporten weer even helemaal niet mag.

Voor de georganiseerde sport telkens weer een uitdaging om het aanbod zo te organiseren dat iedereen gewoon kan blijven meedoen.
Voor veel oudere sporters is deze tijd extra lastig. Bewegen is voor deze groep ontzettend belangrijk om gezond te blijven. Dat helpt ook direct mee om de weerstand op peil te houden en een mogelijk virus de kop te kunnen bieden. Maar misschien nog wel veel belangrijker: deze mensen missen het sociale contact!

OldStars missen het uitje van de week

Samen voetballen met OldStars is het uitje van de week. Gewoon even lekker ouwehoeren en tegen die bal aantrappen samen. Ze zullen de Champions League niet meer winnen, maar dat uurtje op het veld maakt ze wel sterk. Het Mulier Instituut deed onderzoek naar het OldStars sport- en beweegonderzoek in afstemming met het Nationaal Ouderenfonds. Daaruit bleek dat deelnemers echt uitkijken naar het moment dat ze weer samen mogen sporten. Lees hier het volledige artikel over het gemis van samen sporten in tijden van corona crisis onder OldStars deelnemers.

NDC in aangepaste vorm lastig uit te voeren

Wandelen in de Nationale Diabetes Challenge is op dit moment ook bijna niet mogelijk. In kleine groepjes ging men op pad om wekelijks een goede ronde te wandelen. In eerste instantie opgezet voor mensen met diabetes, maar inmiddels doen er veel meer ouderen mee. Ook hier is het gemis groot. Samen wandelen is toch veel leuker dan alleen, voor deze groep mensen geeft het ook een stukje zekerheid. Wie helpt ze als ze alleen op pad gaan en het lukt even niet? Het excuus om thuis te blijven is dan gauw gemaakt. En professionals vonden het steeds lastiger om binnen de bestaande maatregelen het wandelen voort te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Insituut aangaande de aangepaste editie van de NDC. Lees hier het volledige artikel over de Nationale Diabetes Challenge 2020: belangrijke mogelijkheid om met anderen te blijven bewegen.

Drentse Oldstars en NDC 2021

Vanuit SportDrenthe wordt op dit moment hard gewerkt om zowel de Drentse Oldstars bij verenigingen op te zetten als de NDC voor komend jaar uit te rollen. Op dit moment zitten we in de voorbereidende fase van een bijeenkomst voor alle verenigingen in Drenthe als het gaat om Oldstars. Iedere vereniging zou een ‘seniorenafdeling’ moeten hebben die net zo vanzelfsprekend is als de jeugd afdeling. Kijk hier hoe je Oldstars op kunt zetten. Voor de Nationale Diabeteschallenge worden momenteel de voorbereidende gesprekken gevoerd met de huisartsenzorg Drenthe. We hopen zeker na de zomer weer te kunnen starten. Bekijk hier de interventie NDC.

Voor meer informatie over 1 van beide thema’s neem contact op met Esther Witte.

In de tussentijd kan iedereen mee blijven doen in de eigen huiskamer met Drenthe beweegt door! Iedere werkdag om 10.00 uur bij RTV Drenthe. Blijf in beweging, blijf fit en gezond. Of kijk de afleveringen online en beweeg mee op het Youtube kanaal van Drenthe beweegt

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in