Coronacheck voor buitensporten niet nodig, binnen wel

De lobby van de gezamenlijke sportorganisaties om de coronacheck voor sporters die het kabinet aankondigde in te trekken is deels gelukt. Voor de buitensport geldt nu dat alleen een coronatoegangsbewijs nodig is als je naar binnen wilt, zowel in kleedkamers als kantine en zowel voor spelers als publiek. Voor binnensport blijven de aangekondigde maatregelen vooralsnog van kracht.

Vanuit SportDrenthe en Sportclub Drenthe hadden we dit graag anders gezien. Sport en bewegen is wezenlijk onderdeel van de oplossing in deze corona crisis en we willen zoveel mogelijk voorkomen dat mensen daar drempels in ervaren. Aan de andere kant, als dit nodig is om de besmettingen terug te dringen en te voorkomen dat we in een lockdown komen waarin de sport weer op slot zou gaan dan moeten we onze bijdrage leveren. Dat toepassing van de maatregelen ons voor uitdagingen stellen is wel duidelijk. 

Voor we terug kunnen naar normaal in de amateursport is er echt nog wel een tijd te gaan. We verlangen allemaal naar het onbezorgde sporten, de gezellige nazit en de sociale contacten ‘langs de lijn’. Om als verenigingen nog steeds de sportieve ontmoetingsplek voor iedereen te laten zijn denken wij vanuit Team Sportclub graag met de Drentse verenigingen mee om de maatregelen zo effectief mogelijk in te passen, met oog voor de persoonlijke keuze van leden. Voor tips verwijzen we u naar de speciale corona pagina op sportclubdrenthe.nl. Natuurlijk kunt u ook direct contact met ons opnemen via mail en zijn onze verenigingsadviseurs telefonisch te bereiken.

Statement vanuit Sportkracht12

Grote impact op sportdeelname verwacht door nieuwe maatregelen

Tijdens de persconferentie van dinsdag 2 november is aangekondigd dat per zaterdag 6 november het coronatoegangsbewijs nodig is voor mensen -ouder dan 18 jaar- op sportlocaties. Dit geldt voor zowel sporters als het publiek langs de amateurvelden, op sportscholen, in sportkantines en tijdens sportlessen.

Namens alle twaalf provinciale sportorganisaties, verbonden in Sportkracht12, begrijpen we het dilemma van het kabinet om aan de ene kant de druk op de gezondheidszorg te verlagen en aan de andere kant het normale leven niet te ontregelen. Echter wij zijn van mening dat sport en bewegen juist nu van groot belang is en zo laagdrempelig moet worden aangeboden. “Sport en bewegen draagt bij aan een goede gezondheid en dat moeten we nu juist aanmoedigen en faciliteren”, zegt Brigitte Musters voorzitter van Sportkracht12.

Daarnaast zetten wij net als NOC*NSF vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van die regels. De Nederlandse sportinfrastructuur bestaat uit meer dan 20.000 clubs die veelal draaien op vrijwilligers. Het is een enorme opgave om met die vrijwilligers vanaf zaterdag sporters en publiek te controleren op het coronatoegangsbewijs. Musters: “We voorzien nog meer werk voor de vrijwilligers die nu ook nog moeten handhaven bij sportclubs, incomplete teams, onrust, discussie over het nut en de noodzaak langs de velden met als gevolg dat minder mensen deelnemen aan sport. Iets dat we echt moeten voorkomen.”

Onze oproep is om sport en bewegen voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk te houden!

SportDrenthe directeur Mieke Zijl reageerde vanmorgen bij RTV Drenthe al op radio, lees hier het nieuwsartikel

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in