Aftrap verduurzaming sportaccommodaties Midden-Drenthe

Op ludieke wijze werd vanmiddag door wethouder Erjen Derks van de gemeente Midden-Drenthe de aftrap gegeven voor de installatie van de led veldverlichting op 14 sportaccommodaties in de gemeente. De verduurzaming van de sportaccommodaties vindt plaats in het kader van het project ‘Drenthe Sport Duurzaam’.

Op ludieke wijze werd vanmiddag door wethouder Erjen Derks van de gemeente Midden-Drenthe de aftrap gegeven voor de installatie van de led veldverlichting op 14 sportaccommodaties in de gemeente. De verduurzaming van de sportaccommodaties vindt plaats in het kader van het project ‘Drenthe Sport Duurzaam’.

De projectleider van ‘Drenthe Sport Duurzaam’, Paul van Dijk van SportDrenthe, prijst de samenwerking met de gemeente: “Drenthe Sport Duurzaam is een door de Provincie gesubsidieerd project om alle buitensportaccommodaties in de provincie te verduurzamen. Vanuit het project ontvangen de deelnemende verenigingen een gratis energiescan en ondersteuning en advies bij het maken van een verduurzamingsplan en de uitvoering daarvan. Voor de bekostiging kan gebruik gemaakt worden van een landelijke subsidieregeling, de BOSA. Het is te prijzen dat de gemeente Midden-Drenthe die subsidie aanvult met eigen middelen waardoor de kosten voor de verenigingen tot 35% gereduceerd worden”. Verduurzaming is goed voor het milieu maar verlaagt ook fors de energielasten van de verenigingen. Die bedragen al gauw 20% van de totale uitgaven. “Lagere kosten zijn gunstig voor de leden en daardoor blijft de breedtesport (beter) toegankelijk voor iedereen. Juist nu, door de gevolgen van de Coronacrisis, zijn verenigingen gedwongen om hun kosten te verlagen. Verduurzaming is ook dan een goede manier om dat te realiseren. En daarbij kunnen ze alle steun goed gebruiken” vertelt Van Dijk.

Om het financiële plaatje van de verduurzaming rond te maken kunnen de verenigingen ook gebruik maken van een zeer goedkope lening van de Drentse Energie Organisatie (DEO). “Met deze leningen voor sportverenigingen uit het energiefonds van de Provincie Drenthe zijn we zo’n beetje uniek in Nederland. Collega’s in het land zijn jaloers op de mogelijkheden die wij kunnen bieden”, aldus Van Dijk.

De gemeente Midden-Drenthe investeert dit jaar ruim € 500.000 in de verduurzaming van alle buitensportaccommodaties in de gemeente. Deze verduurzaming valt in twee delen uiteen: de aanpassing van de verwarming- en warmwaterinstallaties in de clubaccommodaties en de installatie van led veldverlichting op de sportvelden. De gemeente subsidieert op elk van beide onderdelen 35% van de kosten van de aanpassingen Daardoor wordt er per accommodatie gemiddeld 78% op het gasverbruik en 95% op het elektraverbruik bespaard. Dit levert de verenigingen een kosten besparing van gemiddeld € 7.600 per jaar op.

Er wordt begonnen met de vervanging van de veldverlichting door de firma SportStroom. Op 14 sportaccommodaties worden in totaal 178 conventionele lampen vervangen door evenzoveel led armaturen. De start van de gehele verduurzamingsoperatie vindt plaats bij HH Combi, locatie Hooghalen, waar 23 led armaturen wordt geplaatst op de tennisbanen en de voetbalvelden.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in