Portret van 25 graden noord – Buitengym

25 graden Noord is een groeps- en outdoor accommodatie in Drouwenerveen. “Ons doel is altijd om kinderen op een laagdrempelige manier aan het sporten en bewegen te krijgen. Helemaal in deze tijd merken we dat kinderen vooral op zoek zijn naar een leuke activiteit, omdat de eigen sportlessen niet door gaan. Daarom zijn we begonnen met extra uren buitengym.”, vertelt Gezina Noordhuis.

“We zijn begonnen met buitengym omdat we zagen dat er weinig niet wedstrijd gerelateerd sportaanbod was voor kinderen. Eigenlijk hield dat op bij free running en gymnastiek. Met buitengym kunnen kinderen lekker buiten sporten, spelen en vies worden zonder zich druk te maken over winnen of verliezen. Bijkomend voordeel voor onze organisatie is dat we ons personeel meer vaste uren kunnen bieden. Nu in de corona tijd bieden we tot de zomervakantie extra uren buitengym op woensdagmiddag waar alle kinderen aan mee kunnen doen. Er zijn nu al 12 nieuwe kinderen begonnen.” Kijk hier voor meer informatie

“Naast de buitengym hebben we nog veel meer aanbod, zoals survivaltraining, obstacleruntraining en kanotrainingen. Ook in de zomer zorgen we voor voldoende leuke activiteiten: voor thuisblijvende gezinnen en/of kinderen, maar ook de vakantiegangers kunnen gewoon meedoen. Iedere week is er een activiteitenprogramma waar iedereen zich vrij voor kan inschrijven, van stoere survival met broodjes bakken tot kanotochten en boogschieten.” Het hele programma vind je hier. “Ook de zomerkampen gaan gewoon door: maak nieuwe vrienden en geniet van de avontuurlijke, leuke en verrassende activiteiten. Van struikrover-, goudkoorts-, zomer-, jager-, outdoor tot adventurekamp, kies het kamp dat jou leuk lijkt!” Bekijk de agenda hier.

Portretten en verhalen uit Drenthe

Portret van de ‘Trainer/Coach van Drenthe 2019’ Jennie Nijenhuis

Letterlijk een week voor de lock-down zaten we met zijn allen nog in het ATLAS theater in Emmen voor het Sportgala Drenthe. Wat een mazzel dat het door kon gaan, maar veel belangrijker: wat een geluk dat daar geen uitbraak plaatsvond met zoveel sporters samen op één plek. Jennie Nijenhuis werd daar door het publiek gekozen als dé trainer/coach van Drenthe in 2019 voor haar prestaties als hoofdcoach van de zwemmers van ZPC Hoogeveen.

Zo vlak voor de zomervakantie ben ik heel benieuwd hoe zij en haar partner Jessica deze tijd zijn doorgekomen. Hun dagen stonden letterlijk in het teken van zwemmen; de begeleiding van de topsporters, maar daarnaast ook hun werk in het zwembad. “Het was inderdaad een rare tijd voor ons, maar toch ook een heerlijke tijd!”, vertelt Jennie als ik contact opneem. “Het werk in het zwembad en op de zwemclub stopte in één keer en het was voor ons rust op alle vlakken. Geen trainingen maken en geven, geen wedstrijden begeleiden en verslagen maken. 20 uur in de week zomaar kwijt en daarnaast geen werk meer. Als snel werd de renovatie van het zwembad, die gepland stond voor het najaar, naar voren geschoven en werd ons bad helemaal op de kop gezet. Daardoor kon het bad niet open op 1 mei en werd alles doorgeschoven naar 1 juli. Wat op zich ook fijn is als je kijkt naar alle regels die het met zich mee brengt om open te gaan, we hebben ons nu beter kunnen voorbereiden.”

“De rust heeft er voor gezorgd dat Jessica en ik wel tot de conclusie zijn gekomen dat we nog een heel leven hebben naast het zwemmen, wat wel erg veel tijd van ons opslokt, we hebben eigenlijk altijd al langs elkaar heen geleefd. We hebben ons echt voorgenomen het wat rustiger aan te gaan doen en er voor te zorgen dat er tijd overblijft voor andere dingen dan de zwemclub.”, een mooie conclusie van Jennie. Een periode als deze maakt dus ook dat je gaat nadenken over andere dingen en je laat beseffen hoe belangrijk je privé leven eigenlijk is.

“Het is nog geen juli, maar we zijn al wel weer begonnen met zwemmen hoor. Voor de zwemmers is het toch fijn dat we weer los kunnen en ook belangrijk om het niveau op peil te houden. De trainingen passen we aan de situatie aan. We zwemmen in Zuidwolde in het weekend 3 x 2 uur, het mooie is dat dit een 50 meter buitenbad is met 7 banen waardoor we met veel zwemmers tegelijk kunnen trainen. Op dinsdag en donderdag avond trainen we in Ruinen, maar dit is een 25 meter bad met 5 banen, daar zijn we iets beperkter. Straks als het bad in Hoogeveen klaar is kunnen we weer ‘thuis’ trainen wat fijn is, al hebben we binnen wel met meer regels te maken. Tot 12 jaar mogen de kinderen allemaal in 1 baan zwemmen, maar de rest moet op anderhalve meter afstand blijven en dus rondjes zwemmen op 2 banen. Je hebt dan echt een plafond qua trainingen. We trainen ook lekker de zomer door, veel zwemmers gaan niet op vakantie en onze Amerika reis is uiteraard gecanceld, dus we zijn deze zomer ook gewoon aanwezig.”

Portret van een wandelgroep in Emmen

Ongeveer 5 jaar geleden liep Alie Oosterhof mee met 10 wandeling van buurtsportcoach Petra Vandenbosch in Emmen. Toen dat was afgelopen bleef er een wandelgroepje over die wekelijks een uurtje samen wandelt en daarna een kopje thee drinkt. Op 19 mei konden ze voor het eerst na alle Corona perikelen weer de wandelschoenen aantrekken. “Wat was het fijn dat we weer konden gaan wandelen. We hadden het toch echt wel gemist om er samen even uit te gaan en daarna even bijkletsen met een kopje thee. Niet iedereen durfde direct mee te gaan, maar we houden ons goed aan de afstand en zoeken de natuur op om te wandelen. Thee drinken doen we nu ook niet bij de Horst, maar we zoeken een bankje op en drinken lekker buiten wat na of tijdens de wandeling.”

“Ons groepje is ook niet zo groot, daardoor is afstand houden best gemakkelijk. Al moeten we er wel even om denken als we met elkaar praten, het gehoor is immers ook niet meer wat het geweest is.”, zegt Alie lachend. We lopen iedere dinsdag van half 2 tot half 3, we beginnen en eindigen altijd bij verpleeghuis de Horst. Na het wandelen drinken we daar ook altijd een kopje thee. Nu in deze tijd kan dat natuurlijk eventjes niet, maar dan nemen we gewoon wat mee en zoeken we een lekker plekje onderweg om wat te drinken. Het wandelen is natuurlijk belangrijk en fijn voor de beweging, maar de sociale contacten zijn minstens zo belangrijk. Het is heerlijk dat we dat nu weer op kunnen pakken. We houden ons netjes aan de richtlijnen en als iemand zich een beetje verkouden of ziek voelt gaat hij of zij niet mee.”

Iedereen die het leuk lijkt om mee te lopen kan op dinsdag gewoon om half 2 naar de Horst komen en is meer dan welkom om mee te wandelen en het een keer te proberen. Wil je eerst wat meer weten dan mag je altijd een mailtje sturen naar Alie.

Portret van de Alternatieve Avond4daagse

De meeste kinderen kijken altijd uit naar de Avond4daagse, samen met vriendjes en vriendinnetjes 4 avonden lol maken en wandelen. Helaas zat dat er dit jaar niet in. Maar Drenthe gezond bedacht de manier om toch de Avond4daagse te lopen op een alternatieve manier. Al meer dan 400 kinderen deden mee en liepen samen of met hun ouders. Ze kregen een echt diploma en de officiële medailles zijn onderweg. Je kunt nog tot 1 juli mee doen: kijk op drenthe-beweegt.nl/alternatieve-avond4daagse.

“Drenthe gezond wil inwoners van Drenthe gezond laten opgroeien en ouder worden, ook in deze tijd waarin het misschien wel extra belangrijk is. Daarom kijken we vanuit Drenthe gezond naar de mogelijkheden om gezond gedrag zoveel mogelijk te stimuleren. Waar we elk jaar aandacht vragen voor een gezondere Avond4daagse kijken we nu hoe we toch kunnen stimuleren dat kinderen gaan wandelen, uiteraard binnen de maatregelen van de Rijksoverheid. En dus komen we met de alternatieve Avond4daagse.”, vertelt Dorien van de Kant. “De eerste week hadden we al meer dan 100 aanmeldingen, dat hadden wij en zeker ook de wandelbond niet verwacht! De reacties van de lopers zijn ook super leuk om te lezen.”

“Naast de gevraagde screenshots van de gelopen routes kregen we leuke foto’s en filmpjes toegestuurd. En ouders gaven in de opmerkingen aan dat het initiatief erg gewaardeerd wordt: ‘Daan is 9 jaar en we hebben met veel plezier 4 dagen 5 km gelopen! Leuk initiatief!!’, ‘Onze dochter heeft met drie vriendjes gelopen deze week. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Vanavond was er ook de heuse intocht. Met familie langs de kant van de weg. Leuk dat dit zo kan.’, ‘Wat super leuk dat we op deze manier toch de laatste avondvierdaagse konden lopen, aangezien onze dochter Mirthe in groep 8 zit. Bedankt!’, ‘We vonden het leuk om te doen. Onderweg verschillende speeltuinen geprobeerd. En op plekken geweest waar we nog nooit eerder zijn geweest.’, ‘Wat een mooie actie is dit! De kinderen waren heel blij.’ ‘We hebben op Schiermonnikoog gewandeld. Hartstikke leuk was het! Mooi alternatief’. Hier doen we het voor en zo zie je maar: bewegen is leuk en zorgt dat je op plekken komt waar je anders niet komt.”

Portret van SV Borger ‘We zijn weer los’

“Voor we echt konden beginnen moest er veel gebeuren: protocol schrijven, loop- fiets en rijroutes maken, toezichthouders aanstellen en overal bordjes met aanwijzingen ophangen. Maar toen konden we ook echt weer los. De jongste jeugd pakte de normale trainingsuren weer op, de jeugd boven de 13 traint met “RINUS” de trainingsstof van de KNVB aangepast aan de 1,5 meter regels. Met beide groepen hebben we de hele maand mei een onderling toernooi op de zaterdagen gespeeld, toch nog een beetje het competitiegevoel er weer inhouden.”, zo vertelt vrijwilliger Joep Hiddink.

Ook de senioren zijn weer volop aan het trainen, twee keer per week, op anderhalve meter afstand. Dit vraagt creativiteit van de trainers en discipline van de spelers. De gemeente komt zo nu en dan ook daadwerkelijk controleren of alles volgens de protocollen gaat. De spelers weten goed wat er op het spel staat in de zin van boetes voor de personen en voor de club. De club heeft aangegeven de velden open te houden tot halverwege juni (14 juni). Tot die tijd trainen alle teams dan ook gewoon door.

Met de start van de seniorentrainingen moest er wel een nieuw rooster aangemaakt worden voor de corona coördinatoren. Dit zijn mensen die in een hesje rondlopen op de club om ervoor te zorgen dat alles gaat zoals het moet. Omdat de senioren later trainen op de avond vergde dat nog enige aanpassing. Het bestuur heeft hierin het initiatief genomen en nemen vaak de taken van Corona coördinator op zich. Voor het bestuur is het een drukke tijd, maar we zijn wel blij dat we gewoon weer lekker kunnen voetballen. Nu de kantine nog open en dan zorgen dat we fit en gezond blijven, maar met de gezellige drukte op de sportclub.”

Introductie op de maand van de voeding

Een bezoek aan de groentetuin

Portret van een Buurtsportcoach

Mei en juni maanden van de voeding in Westerveld

De maanden mei en juni staan in het teken van voeding in Westerveld. Tim Jansen vertelt: “Normaal gesproken hadden we 4 mooie projecten gedaan deze maanden, maar nu moeten we het toch beperken tot een paar kleinere acties. Juist in deze tijd worden mensen geïnspireerd om hun voedsel uit de streek te halen, met versuitdetuin.nl stimuleren we dat enorm! Inwoners kunnen groente en fruit kopen van moestuinders uit de omgeving. Wij bezochten een aantal van deze moestuintjes.”

Jammer is natuurlijk dat een aantal projecten ook niet door kunnen gaan. ‘Van de grond tot de mond’ het project waar kinderen bewust worden gemaakt van gezond leven door workshops (doen) en lessen (leren) op basisscholen. Integrale voedseleducatie waar samen wordt gewerkt met lokale partijen en aansluiting vindt bij het idee “It takes a village to raise a child”. Ook ‘Kindermenu 2.0’ ligt even stil. In mei zouden de winnende recepten worden gepresenteerd en daarna zou het kookboek worden uitgebracht. Gelukkig starten we, zoals het nu lijkt, deze projecten in het nieuwe schooljaar weer op. Dan hebben we weer iets om naar toe te werken en kunnen de kinderen zich verheugen op het nieuwe schooljaar.

Voor de meer kwetsbare doelgroep hadden we verschillende fysieke activiteiten op de agenda staan in het kader van de maand van de voeding. Bijvoorbeeld workshops voor alleenstaande senioren en eettafels voor senioren. We hopen dat we deze bijeenkomsten na de zomer weer kunnen opstarten en tot die tijd proberen we ook voor deze doelgroep op andere manieren er te zijn. Een digitale voedingsposter is een mooi voorbeeld, samen met de filmpjes op social media natuurlijk.

Fruitfiguren maken

Een oranje smootie maken

Portret van een Buurtsportcoach senioren

Balkon Beweeg Dag – vrijdag 29 mei

Het is kwart over 10 als ik Eefke op zoek bij het Jannes van der Sleedenhuis de Kaap in Hoogeveen. Eefke krijgt nog een lekker kop koffie en test of de muziek installatie het doet. Op de balkons boven worden de bewoners gebracht en enthousiast zwaaien ze naar beneden. Ook op de balkons van de omringende woningen staan senioren klaar om mee te doen. Om half elf gaat de muziek aan en begint Eefke met een warming-up. Er wordt goed meegedaan op de balkons, overal zie je handen de lucht in gaan, er worden achtjes of krakelingen gedraaid en als het even kan komen de mensen van de stoel om ook mee te stappen en te draaien. Na een kwartiertje mogen de mensen gaan uitrusten en pakt Eefke haar spullen in om vanmiddag nog meer balkon beweeg sessies te doen.

Ze mag maar liefst op vijf locaties in Hoogeveen de mensen in beweging zetten. “Aan het einde van zo’n dag ben ik wel moe hoor, naast het bewegen moet ook alle apparatuur van de ene naar de andere plek, dat is al gym op zich. Maar het is zo leuk om te doen! En juist voor deze doelgroep is het zo ontzettend belangrijk dat ze in beweging blijven. Daar doen we het voor.”, aldus een enthousiaste Eefke.

Portret van een Buurtsportcoach

Yes! We mogen weer!

Mijn naam is Marije Joling en ik ben buurtsportcoach in de gemeente Aa en Hunze.

Na een tweetal maanden thuis te hebben gewerkt en onze creatieve kant te hebben ontdekt, mogen wij weer de gemeente in om mensen in beweging te brengen. Dat vinden wij enorm fijn, ondanks dat er natuurlijk tal van regels zijn waar we ons aan dienen te houden. Wij hebben besloten om als eerst weer te beginnen met Team Sport on Tour. Hier zijn we in januari mee gestart en met de versoepelde regels was dit perfect om weer in gang te zetten. Eerst in de wat kleinere dorpen zodat de toestroom niet ineens heel groot wordt. Zo gezegd, zo gedaan! Met een kar vol sportmateriaal en de desinfectie onder de arm gingen wij op pad. Op naar één van onze kleinste dorpen in de gemeente, Annerveenschekanaal!

Het materiaal staat en de vlaggen wapperen mits er twee meisjes tegenover de speeltuin verschijnen. Ik schreeuw naar ze of ze straks ook gezellig langskomen om te sporten. Dat willen ze wel. Uiteindelijk komen er zeven kinderen uit de omgeving af op onze instuif. Niet veel, maar een mooi begin. Na afloop krijgen we de vraag of we snel weer langskomen. Voorlopig zal Annerveenschekanaal het even zonder ons moeten doen, want volgende week zijn wij eerst te vinden in Anderen! 😊