Mijn naam is Wineke Holtrop, sinds 1 maart de nieuwe Team:Fit coach voor Drenthe. Ik ben in dienst bij SportDrenthe om korte lijntjes te hebben met de verenigingsondersteuners en de coördinator van Drenthe gezond. Een Team:Fit coach stimuleert sportverenigingen om aan de slag te gaan met het aanbod in de kantine door ook een gezondere keuze aan te bieden. In het kader van SportDrenthe 50 jaar heb ik voor 2020 de ambitie om 50 sportverenigingen te motiveren over te gaan naar een gezondere Team:Fit kantine.

Wist je dat een sportkantine al een gezondere Team:Fit kantine (brons) is als het voldoet aan de vier richtlijnen?

1. In elke productgroep wordt tenminste één betere keuze aangeboden (drinken, zoete snack, hartige snack).
2. De betere keuzes staan vooraan.
3. Er wordt water aangeboden.
4. De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn opgenomen in het beleid.

De biertap en de frituur mogen gewoon blijven in een gezondere Team:Fit kantine. Niets wordt weggehaald, er wordt slechts een betere keuze aangeboden, waardoor een bredere doelgroep wordt aangetrokken. Daarnaast wordt de betere keuze gestimuleerd door deze vooraan in het zicht te zetten en minder ongezondere keuzes te tonen (bijv. minder zakjes chips in het zicht).

In Nederland zijn op dit moment 89 gezondere Team:Fit kantines: 27 brons, 45 zilver en 17 goud. In Drenthe is de gezondere Team:Fit kantine nog uniek, met één certificaat brons en één zilver. Hier hoop ik snel verandering in te kunnen brengen!

wineke.holtrop@teamfit.nl