De wereld staat stil maar Drenthe beweegt

20 mei 2020

Het sportende leven komt weer een beetje op gang. De jeugd mocht als eerste weer de wei in en sinds 11 mei mogen gelukkig ook de senioren weer georganiseerd sporten. Ook het bewegen op scholen wordt hervat en buurtsportcoaches gaan weer op pad. Wat hebben we met zijn allen een uitdaging gehad de afgelopen weken. De wereld stond even stil, maar wat hebben we in Drenthe een beweging gezien!

Wij zijn trots op Drenthe.

De komende weken zullen we proberen jullie mee te nemen in een aantal van deze succesverhalen. Hoe starten verenigingen hun activiteiten weer op. Hoe gaan we om met het laten mee sporten van niet-leden. Hoe gaan buurtsportcaches weer de dorpen en wijken in en en hoe zorgen ze dat de activiteiten voor senioren weer kunnen opstarten. Iedere week zullen we een portret laten zien.

Heb je zelf een mooi verhaal? Mail ons

Portret van een Buurtsportcoach

Yes! We mogen weer!

Mijn naam is Marije Joling en ik ben buurtsportcoach in de gemeente Aa en Hunze.

Na een tweetal maanden thuis te hebben gewerkt en onze creatieve kant te hebben ontdekt, mogen wij weer de gemeente in om mensen in beweging te brengen. Dat vinden wij enorm fijn, ondanks dat er natuurlijk tal van regels zijn waar we ons aan dienen te houden. Wij hebben besloten om als eerst weer te beginnen met Team Sport on Tour. Hier zijn we in januari mee gestart en met de versoepelde regels was dit perfect om weer in gang te zetten. Eerst in de wat kleinere dorpen zodat de toestroom niet ineens heel groot wordt. Zo gezegd, zo gedaan! Met een kar vol sportmateriaal en de desinfectie onder de arm gingen wij op pad. Op naar één van onze kleinste dorpen in de gemeente, Annerveenschekanaal!

Het materiaal staat en de vlaggen wapperen mits er twee meisjes tegenover de speeltuin verschijnen. Ik schreeuw naar ze of ze straks ook gezellig langskomen om te sporten. Dat willen ze wel. Uiteindelijk komen er zeven kinderen uit de omgeving af op onze instuif. Niet veel, maar een mooi begin. Na afloop krijgen we de vraag of we snel weer langskomen. Voorlopig zal Annerveenschekanaal het even zonder ons moeten doen, want volgende week zijn wij eerst te vinden in Anderen! 😊

Verenigingsondersteuning tijdens corona crisis

SportDrenthe zorgt met Sportclub Drenthe voor het platform waar u met uw vragen terecht kunt. klik hier

Buiten sporten vanaf 11 mei

Verenigingen (binnen- en buitensporten) en andere sportaanbieders mogen sporten in de buitenlucht weer aanbieden per 11 mei volgens het Drents Protocol. klik hier voor meer informatie

Evenementen organisatie tijdens corona crisis

SportDrenthe zorgt met Kenniscentrum Events voor het platform met actuele informatie en updates rondom regelgeving. klik hier

Leeswijzer of roadmap

Op deze pagina vind je een verzamelwerk van ideeën en initiatieven om in beweging te blijven.

Allereerst de beweegrichtlijnen, dit is altijd de basis voor succes. Praktische tips van specialisten zij geven ons een idee van het belang van sport en bewegen in deze situatie. Thuissportideeën Er zijn tal van voorbeelden online beschikbaar om in beweging te blijven, hier vind je voor iedere doelgroep inspiratie. Fietsen, Wandelen en buiten spelen, bewegen en sporten tips en links naar wandel- en fietsroutes en andere buiten sport en beweeg mogelijkheden, zeker ook deze zomer een echte aanrader. Lokale challenges en initiatieven een verzameling van mogelijkheden die ons zijn aangeleverd, inspiratie te over.

Beweegrichtlijnen als basis

Bewegen is een must, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? Dat vertellen de beweegrichtlijnen je. En die geven ook meteen aan: bewegen is goed, meer bewegen is beter! Zeker in deze tijd dat we verplicht veel meer bij huis zijn, niet meer naar de sportclub kunnen en niet zonder nadenken met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen is het van belang om de beweegrichtlijnen in acht te nemen. Ook al ben je thuis, blijf bewegen!

Jeugd 4 tot 18 jaar en volwassenen en ouderen
Mensen met een verstandelijke beperking
Mensen met een fysieke beperking

Praktische tips van de specialisten

Gehandicaptensport in Corona tijden en in anderhalvemeter samenleving

Wat betekenen de corona maatregelen voor sport en bewegen voor mensen met een beperking? Op de site van gehandicaptensport Nederland staan alle interessante nieuwsberichten. Hier vindt u een overzicht.

Het Mulier instituut start onderzoek

Wat betekenen de corona maatregelen voor sport en bewegen? Het Mulier instituut is gestart met onderzoek om de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sportsector in kaart te brengen. Hier vindt u een overzicht van de verschillende onderzoeken.

Het RIVM over bewegen in coronatijd

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan blijven we massaal thuis. Daardoor bewegen we veel minder. Voor de concentratie, mentale en lichamelijke gezondheid is bewegen in deze tijd juist belangrijk. Het RIVM geeft aan: breng beweging in uw dag en doe dit veilig, het is makkelijker dan u denkt.

Verzekeraars geven antwoord op vragen

Verzekeraars ontvangen veel vragen van klanten, media en andere partijen over het coronavirus. De belangrijkste vragen zetten zij op een rij. Op deze pagina een antwoord op de meest gestelde vragen. 

Alles over sport #Beweegthuis

Sport en bewegen is belangrijk om fit en gezond te blijven. Maar ook een manier om met anderen in contact te zijn. Maar hoe doe je dat, in deze tijd, als veel sport- en beweegvoorzieningen zijn gesloten? Of als je verplicht thuis moet werken? Of als je de deur -tijdelijk- niet uit kunt? Veel sport- en beweegprofessionals komen met ideeën. Op deze pagina delen we inspiratie en tips. 

NOC*NSF geeft antwoord op veel gestelde vragen

De vragen zijn opgedeeld in 4 categorieën: algemeen, sportclubs, sporters en sportbonden. Lees hier de antwoorden van NOC*NSF

Sportartsen over sporten in deze Corona tijd

Sport, bewegen en Covid-19, de belangrijkste vragen. Lees hier de antwoorden van sportartsen

75 praktische tips om thuis te leren

Hoe kun je de dag op een zinvolle manier invullen, als je kind thuis is? Hier worden allerlei suggesties gegeven, om ouders te ondersteunen. Lees hier de tips

Interessante nieuwsberichten

26 mei-2020 Herstart bewegingsonderwijs Drenthe: “Geniet vooral van weer samen bewegen”  lezen en kijken

juni-2020 Schrijf je in voor de TT-run challenge – lezen en kijken

30-apr-2020 Kunnen kinderen met een beperking ook weer veilig buiten sporten? – lezen en kijken

29-apr-2020 Bedrijfsleven lanceert website gezond thuiswerken – lezen en kijken

27-apr-2020 Sportwereld tegen Corona: Senioren in Drenthe bewegen in eigen huiskamer – lezen en kijken

14-apr-2020 Kennisupdate van Kenniscentrum Sport in tijden van Corona De sport heeft gezamenlijk de noodklok geluid, welke impact heeft de coronacrisis? Lees hier de antwoorden van Kenniscentrum Sport

14-apr-2020 Docenten en studenten van Calo Hogeschool Windesheim geven gratis online trainingen op het gebied van PMT (Psychomotorische Therapie)  – lezen en kijken

24-mrt-2020 Drenthe beweegt binnen iedere dag om 10 uur op RTV Drenthe – lezen en kijken

23-mrt-2020 Pharos deelt begrijpelijke informatiekaart coronavirus – lezen

23-mrt-2020 Buurtsportcoach in de coronacrisis: van digitale challenge tot bijspringen bij de voedselbank – lezen

23-mrt-2020 Wetenschappers drukken ons op het hart: ‘Nederlanders, blijf in beweging’ – lezen

19-mrt-2020 Virologen zien fietsen als perfecte zelfbescherming – lezen

18-mrt-2020 Je moet sociaal contact vermijden, maar mogen kinderen nog buiten spelen – lezen

18-mrt-2020 Drukte in Drentse natuur vanwege Corona virus – lezen

18-mrt-2020 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken – lezen

Thuissportideeën

In de periode dat we met zijn allen thuis moesten blijven, sporten geen optie was en we eigenlijk vanuit huis ons dagelijkse leven moesten inrichten zorgden we iedere dag voor een update voor alle doelgroepen. Goede ideeën om in beweging te blijven, mooie initiatieven om leuke dingen te blijven doen en inspiratie om ook je sociale contacten te kunnen onderhouden. Kijk op de verschillende pagina’s nog eens terug naar wat we allemaal deden. Of misschien zoek je nog steeds beweeg ideeën voor thuis: je vindt ze hier.

Kids

Hoe ziet een zwemles er tijdens Corona uit? Steeds meer zwembaden in Drenthe mogen weer open voor zwemles!

Jeugd & (jong)volwassenen

VKW de gymvereniging uit Westerbork heeft weer een aantal uitdagende challenges voor jullie! Succes!!

Senioren

Simpele krachtoefeningen voor ouderen met Wim Vermeulen! Probeer een beetje discipline op te bouwen om dit meerdere keren in de week uit te voeren.

Fietsen, Wandelen en buiten spelen, bewegen en sporten

Ondanks dat het advies is om thuis te blijven is buiten bewegen echt wel een goede optie. MITS je er natuurlijk voor zorgt dat je de gepaste en geadviseerde afstand bewaart en tegelijkertijd zorgt dat je niet op hele drukke plekken gaat fietsen of wandelen. De natuur opzoeken mag natuurlijk wel. De laatste jaren is er veel aandacht geweest voor routes in Drenthe en de mogelijkheid om buiten te spelen. Om toeristen naar Drenthe te halen, maar nu ook een mooi moment om zelf weer eens de provincie te ontdekken.

We geven hier voorbeelden van routes die makkelijk te vinden en te gebruiken zijn en andere buiten speel ideeën. Kijk vooral ook op de website van Kennislab BIOR Noord voor inspiratie in deze coronatijden.

Om buiten te spelen

Vorig jaar heeft SportDrenthe in het kader van haar 50 jarig bestaan in samenwerking met IVN Noord een oproep gedaan aan alle inwoners van Drenthe om zijn of haar leukste plekje in Drenthe om buiten te spelen, bewegen en sporten in te zenden. Een lijst met 50 plekjes was het gevolg. Inspiratie nodig om ergens (volgens de protocollen van het RIVM) buiten te bewegen? Bekijk dan eens de lijst met leukste plekjes.

Met kinderen is het ook leuk om geocaching te doen. In de natuur puzzelen, op zoek naar de aanwijzingen. Kijk op geocaching.nl voor meer informatie of download de app.

Om te wandelen

Veel verschillende wandelroutes in heel Drenthe met beschrijving en mogelijkheid om in een app te openen. Vind ze hier

Korte wandelroutes van maximaal 13 kilometer in het Drents Landschap met beschrijving. Vind ze hier

Wandelingen waarbij je uren lang niemand tegenkomt. Welke afstand je ook wilt lopen en wat je onderweg ook wilt tegenkomen, we hebben de mooiste routes voor je klaargezet. Vind ze hier

Speciaal voor deze dagen waarop we dichtbij huis moeten blijven, heeft Nature2U een gratis digitale Tuinvogelgids uitgebracht. Lees verder

Om te fietsen

In het kader van het 50 jarig jubileum maakte SportDrenthe in iedere Drentse gemeente een fietsroute van ongeveer 50 kilometer. Vind ze hier Of zelf een route maken vanaf je huis, bepaal zelf je kilometers. Kijk dan hier

Speciaal voor handbikers zijn er hele mooie routes in Drenthe. Vind ze hier

Lange fietsroutes langs oeroude cultuur, of een mountainbikerit over brede paden en uitdagende singletracks. Vind ze hier

Do’s en don’ts voor wielrenners/fietsers volgens de knwu

Fietsen is ideaal om alleen te doen, maar hou wel rekening met een aantal richtlijnen. Lees hier de adviezen.

Do’s en don’ts voor hardlopers volgens Runner’sWorld

Hardlopers houden niet van stil staan en rennen is ideaal in tijden van social distancing, maar doe het wel verstandig. Lees hier de adviezen.

Handige apps om te gebruiken.

Imagine run

Voor hardlopers

Zwift

Voor indoor (fiets)training

Fietsersbond

Voor het maken van fietsroutes dicht bij huis

De gemeentelijke sportteams in Actie

Buurtsportcoaches Assen

Beweeg je mee, thuis voor de buis, met Janine? Kijk ook op Facebook voor beweegtips en activiteiten

Sport en cultuur coaches Noordenveld

Download Thuis-Doe-Dingen 2
Schilderen als van Gogh
Download Thuis-Doe-Dingen 1

Sport- en cultuurcoaches Noordenveld hebben in samenwerking met lokale kunstenaars en sportaanbieders een Thuis Doe Pakket gemaakt voor basisschoolleerlingen en ouders/verzorgers.

Team Sport Aa en Hunze

Naast biljarten met een bezem nog veel meer leuke ideeën op het YouTube kanaal van Team Sport Aa en Hunze

De Wolden Hoogeveen

De sportfunctionarissen De Wolden Hoogeveen sturen wekelijks een nieuwsbrief met nieuwe beweegtips.

Nieuwsbrief 1
Nieuwsbrief 2
Nieuwsbrief 3
Nieuwsbrief 4

Meppel Actief

Meppel Actief & Gezond houdt Meppel in beweging via het YouTube kanaal van Meppel Actief

En er worden iedere dag spellen op Facebook geplaatst, het eerste gebundelde deel is ook uit.

Spellenboek voor thuis – deel 1
Spellenboek voor thuis – deel 2

Jongerenwerk Maatschappelijk Welzijn Coevorden

Doe je mee met de warming-up van Jongerenwerk Coevorden? Kijk ook op Facebook voor dagelijkse vlogs en challenges

Tynaarlo

Meester Mathijs doet allerlei parcourtjes. kijk hier voor het balvaardigheidsparcours.

Team Sport Tynaarlo

In Tynaarlo zijn speciale oefeningen gemaakt voor de wandelgroepen, maar iedereen kan natuurlijk mee doen. Kijk op het YouTube kanaal van Joran Boers.

Gezonde leefstijl Borger-Odoorn

Naar de FB challenges

Iedere dag komt er een nieuwe challenge live op Facebook

Lokale challenges en initiatieven

Woorden leren en bewegen tegelijk! Gymdocent Alet Lingelaar bedacht het beweeg alfabet.

Download het beweeg alfabet

Volleybalvereniging Sudosa-Desto maakte een leuke volleybal Bingo, doen jullie mee?

Download de memorie

Golfclub De Gelpenberg post dagelijks een nieuwe golfchallenge op hun Facebook pagina. Stuur je zelf gemaakte filmpje naar ze op.

Naar de Facebook pagina

De trainers van Loopgroep Veenhuizen hebben een hardloop-bingo online geplaatst. Hier kunnen hardlopers een bingokaart met leuke opdrachten uitvoeren en de resultaten ervan met elkaar delen in de Facebook groep.

Naar de Facebook groep

Studente Beau heeft het initiatief genomen om filmpjes te maken voor basisscholen in de Gemeente Tynaarlo. Een mooi voorbeeld van online onderwijs!

Naar de FaceBook pagina Drenthe college

Sudosa Desto heeft verschillende challenges en een heuse volleybalbingo voor de mini’s

Naar de FaceBook pagina

Voor de tennisliefhebbers onder ons heeft de International Tennis Federation ook de nodige challenges

Bekijk ze hier

VV Leo Loon heeft een speciale Instagram account aangemaakt met challenges

Naar Instagram

HiHoogeveen – Tips voor kids bij thuisisolatie

Naar HiHoogeveen

The 16 days challenges van ACV Assen

Naar de challenges