De wereld staat stil maar Drenthe beweegt

Het sociale leven is platgelegd en dat is belangrijk op dit moment. De meeste mensen zitten thuis. Vaak nog onder de indruk van al deze ontwikkelingen. Onze jeugd zit thuis, want de scholen zijn dicht. Ouderen zitten thuis, want hun activiteiten zijn gecanceld.

Van zitten wordt niemand beter. Wij willen jullie stimuleren om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Natuurlijk, binnen de ‘Corona’-afspraken die we voor de komende drie weken gemaakt hebben.

Deze pagina zal zelf ook volop in beweging zijn. Iedere dag updates, nieuwe tips en beweeglessen. Niet alleen onze eigen initiatieven zul je hier vinden, maar dit is het verzamelplatform van alle Drentse initiatieven. Dus heb je iets leuks gezien, heeft jouw sportvereniging een challenge of heb je zelf een goed idee om in beweging te zijn en te blijven? Deel het met ons en wij plaatsen het op deze pagina.

Bekijk alle dagelijkse filmpjes met ideeën op ons YouTube kanaal

Met SportDrenthe in beweging

Kids

De schoenchallenge! Na hoeveel keer oefenen heb jij deze challenge voltooid? Succes!!

Jeugd & (jong)volwassenen

Lekker actief bewegen vanuit huis! Deze oefeningen zijn iets lastiger, daag jij jezelf uit ze goed uit te voeren? Succes!!

Senioren

Speciaal voor de senioren, blijf niet stil zitten, ga lekker bewegen met Eefke.

Verenigingsondersteuning tijdens corona crisis

SportDrenthe zorgt met Sportclub Drenthe voor het platform waar u met uw vragen terecht kunt. klik hier

Leeswijzer of roadmap

Op deze pagina vind je een verzamelwerk van ideeën en initiatieven om in beweging te blijven. Allereerst de beweegrichtlijnen en Tip van de dag. Praktische tips van specialisten zij geven ons een idee van het belang van sport en bewegen in deze situatie. Thuissportideeën Er zijn tal van voorbeelden online beschikbaar om in beweging te blijven, hier vind je een 4-tal linkjes met inspiratie. Fietsen, Wandelen en buiten spelen, bewegen en sporten tips en links naar wandel- en fietsroutes en andere buiten sport en beweeg mogelijkheden. Lokale challenges en initiatieven een verzameling van mogelijkheden die ons zijn aangeleverd, inspiratie te over.

Dagelijks volgt er een filmpje vanuit SportDrenthe met een inspirerende boodschap om creatief te zijn in bewegen. Daarnaast zijn we druk bezig om een gericht (beweeg)aanbod te maken voor kinderen, jeugd en (jong)volwassenen en senioren. Houdt ons in de gaten.

Beweegrichtlijnen als basis

Bewegen is een must, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? Dat vertellen de beweegrichtlijnen je. En die geven ook meteen aan: bewegen is goed, meer bewegen is beter! Zeker in deze tijd dat we verplicht veel meer bij huis zijn, niet meer naar de sportclub kunnen en niet zonder nadenken met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen is het van belang om de beweegrichtlijnen in acht te nemen. Ook al ben je thuis, blijf bewegen!

Jeugd 4 tot 18 jaar en volwassenen en ouderen
Mensen met een verstandelijke beperking
Mensen met een fysieke beperking

Praktische tips van de specialisten

Alles over sport #Beweegthuis

Sport en bewegen is belangrijk om fit en gezond te blijven. Maar ook een manier om met anderen in contact te zijn. Maar hoe doe je dat, in deze tijd, als veel sport- en beweegvoorzieningen zijn gesloten? Of als je verplicht thuis moet werken? Of als je de deur -tijdelijk- niet uit kunt? Veel sport- en beweegprofessionals komen met ideeën. Op deze pagina delen we inspiratie en tips. 

NOC*NSF geeft antwoord op veel gestelde vragen

De vragen zijn opgedeeld in 4 categorieën: algemeen, sportclubs, sporters en sportbonden. Lees hier de antwoorden van NOC*NSF

Sportartsen over sporten in deze Corona tijd

Sport, bewegen en Covid-19, de belangrijkste vragen. Lees hier de antwoorden van sportartsen

75 praktische tips om thuis te leren

Hoe kun je de dag op een zinvolle manier invullen, als je kind thuis is? Hier worden allerlei suggesties gegeven, om ouders te ondersteunen. Lees hier de tips

Interessante nieuwsberichten

24-mrt-2020 Drenthe beweegt binnen iedere dag om 10 uur op RTV Drenthe – lezen en kijken

23-mrt-2020 Pharos deelt begrijpelijke informatiekaart coronavirus – lezen

23-mrt-2020 Buurtsportcoach in de coronacrisis: van digitale challenge tot bijspringen bij de voedselbank – lezen

23-mrt-2020 Wetenschappers drukken ons op het hart: ‘Nederlanders, blijf in beweging’ – lezen

19-mrt-2020 Virologen zien fietsen als perfecte zelfbescherming – lezen

18-mrt-2020 Je moet sociaal contact vermijden, maar mogen kinderen nog buiten spelen – lezen

18-mrt-2020 Drukte in Drentse natuur vanwege Corona virus – lezen

18-mrt-2020 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken – lezen

Thuissportideeën

Hockeyinternational Jorrit Croon laat zien hoe je met beperkte mogelijkheden toch kunt trainen. En hij heeft nog een leuke bonusronde ook! Fit met TeamNL

Tekenen met Judith. Minimaal 1 x per week verschijnt er van T.S.R.-docent Judith Oosterhuis een filmpje op You Tube.

Sport en Voedingscentrum Assen lanceert thuistrainingen via YouTube kanaal. Klik hier

Sport Tynaarlo daagt je uit mee te doen aan de schoen challenge. Zoek je broertje of zusje op en kijk wie dit het beste kan.

Fietsen, Wandelen en buiten spelen, bewegen en sporten

Ondanks dat het advies is om thuis te blijven is buiten bewegen echt wel een goede optie. MITS je er natuurlijk voor zorgt dat je de gepaste en geadviseerde afstand bewaart en tegelijkertijd zorgt dat je niet op hele drukke plekken gaat fietsen of wandelen. De natuur opzoeken mag natuurlijk wel. De laatste jaren is er veel aandacht geweest voor routes in Drenthe en de mogelijkheid om buiten te spelen. Om toeristen naar Drenthe te halen, maar nu ook een mooi moment om zelf weer eens de provincie te ontdekken.

We geven hier voorbeelden van routes die makkelijk te vinden en te gebruiken zijn en andere buiten speel ideeën.

Om buiten te spelen

Vorig jaar heeft SportDrenthe in het kader van haar 50 jarig bestaan in samenwerking met IVN Noord een oproep gedaan aan alle inwoners van Drenthe om zijn of haar leukste plekje in Drenthe om buiten te spelen, bewegen en sporten in te zenden. Een lijst met 50 plekjes was het gevolg. Inspiratie nodig om ergens (volgens de protocollen van het RIVM) buiten te bewegen? Bekijk dan eens de lijst met leukste plekjes.

Met kinderen is het ook leuk om geocaching te doen. In de natuur puzzelen, op zoek naar de aanwijzingen. Kijk op geocaching.nl voor meer informatie of download de app.

Om te wandelen

Veel verschillende wandelroutes in heel Drenthe met beschrijving en mogelijkheid om in een app te openen. Vind ze hier

Korte wandelroutes van maximaal 13 kilometer in het Drents Landschap met beschrijving. Vind ze hier

Wandelingen waarbij je uren lang niemand tegenkomt. Welke afstand je ook wilt lopen en wat je onderweg ook wilt tegenkomen, we hebben de mooiste routes voor je klaargezet. Vind ze hier

Om te fietsen

In het kader van het 50 jarig jubileum maakte SportDrenthe in iedere Drentse gemeente een fietsroute van ongeveer 50 kilometer. Vind ze hier Of zelf een route maken vanaf je huis, bepaal zelf je kilometers. Kijk dan hier

Speciaal voor handbikers zijn er hele mooie routes in Drenthe. Vind ze hier

Lange fietsroutes langs oeroude cultuur, of een mountainbikerit over brede paden en uitdagende singletracks. Vind ze hier

Do’s en don’ts voor wielrenners/fietsers volgens de knwu

Fietsen is ideaal om alleen te doen, maar hou wel rekening met een aantal richtlijnen. Lees hier de adviezen.

Do’s en don’ts voor hardlopers volgens Runner’sWorld

Hardlopers houden niet van stil staan en rennen is ideaal in tijden van social distancing, maar doe het wel verstandig. Lees hier de adviezen.

Handige apps om te gebruiken.

Image run

Voor hardlopers

Zwift

Voor indoor (fiets)training

Fietsersbond

Voor het maken van fietsroutes dicht bij huis

Lokale challenges en initiatieven

Golfclub De Gelpenberg post dagelijks een nieuwe golfchallenge op hun Facebook pagina. Stuur je zelf gemaakte filmpje naar ze op.

Naar de Facebook pagina

Sport- en cultuurcoaches Noordenveld hebben in samenwerking met lokale kunstenaars en sportaanbieders een Thuis Doe Pakket gemaakt voor basisschoolleerlingen en ouders/verzorgers.

Download Thuis-Doe-Dingen

De trainers van Loopgroep Veenhuizen hebben een hardloop-bingo online geplaatst. Hier kunnen hardlopers een bingokaart met leuke opdrachten uitvoeren en de resultaten ervan met elkaar delen in de Facebook groep.

Naar de Facebook groep

Studente Beau heeft het initiatief genomen om filmpjes te maken voor basisscholen in de Gemeente Tynaarlo. Een mooi voorbeeld van online onderwijs!

Naar de FaceBook pagina Drenthe college

Sudosa Desto heeft verschillende challenges en een heuse volleybalbingo voor de mini’s

Naar de FaceBook pagina

Voor de tennisliefhebbers onder ons heeft de International Tennis Federation ook de nodige challenges

Bekijk ze hier

VV Leo Loon heeft een speciale Instagram account aangemaakt met challenges

Naar Instagram

Meppel Actief & Gezond zorgt iedere dag voor een nieuwe activiteit in een leskaart

Naar de leskaarten

Iedere dag een challenge van Gezonde Leefstijl Borger-Odoorn

Naar de challenges

HiHoogeveen – Tips voor kids bij thuisisolatie

Naar HiHoogeveen

The 16 days challenges van ACV Assen

Naar de challenges