maatschappelijke diensttijd

Dé kans voor jongeren op betaald vrijwilligerswerk

Voor verenigingen

Binnen de sportclub is vaak behoefte aan vrijwilligers EN de wens om jonge mensen aan de vereniging te binden. Met het project MDT (maatschappelijke diensttijd) heeft u kans jongeren een opleiding aan te bieden en een vrijwilligersvergoeding te geven die door ons worden betaald. Laat jongeren zien dat vrijwilligerswerk leuk is en verzilver de kans op jonge nieuwe vrijwilligers binnen de club.

Groot voordeel voor de jongere om mee te doen met dit project is dat ze een opleiding of cursus mogen volgen waar je een erkend diploma voor krijgt. Tegelijkertijd kunnen ze op de club aan het werk. En voor al deze uren krijgen ze van ons een vrijwilligersvergoeding.

Een betaalde en gemotiveerde vrijwilliger zonder kosten voor de sportvereniging.

Aanmelden voor MDT – Verenigingen

Voor jongeren

Bij je sportclub maak je nieuwe vrienden, leer je samen te werken en ontwikkel je motorische vaardigheden en sporten is gezond. Maar je bent er natuurlijk vooral omdat sporten leuk is of omdat je graag samen met je vrienden tijd doorbrengt. Maar heb je er al wel eens over nagedacht om (vrijwilligers)werk te gaan doen binnen je club?

Groot voordeel aan meedoen met dit project is dat je een opleiding of cursus mag volgen waar je een erkend diploma voor krijgt. Tegelijkertijd mag je op de club aan het werk. En voor al deze uren krijg je gewoon een vrijwilligersvergoeding.

Een soort van bijbaan dus, maar dan bij de sportvereniging.

Aanmelden voor MDT – jongeren

Vrijwilligerswerk wat past bij ieders eigen interesse

Wat kun je gaan doen?
Je kunt denken aan het onderhoud van de sportaccommodaties, kantinebeheer en bardiensten tot en met het geven van trainingen aan (vooral) jeugdige sporters. Vooral dat laatste is iets waar we met jongeren het verschil willen en kunnen maken. Omdat nu maar 1/3 van de vrijwillige trainers is geschoold voor deze belangrijke en verantwoordelijke sporttechnische functie. EN jeugdspelers kijken al gauw op tegen jou als jongere en ze zien jou echt als een voorbeeld. Jij kunt ervoor zorgen dat deze jongens en meisjes met plezier jouw favoriete sport doen en er nog beter in worden ook.

Welke opleidingen horen daarbij?
In samenwerking met sportbonden, MBO sport- en beweegopleidingen en andere erkende instituten, bieden we alle jongeren een opleiding die resulteert in het behalen van een officieel certificaat/diploma. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een officieel door VWS erkend diploma voor (jeugd)trainer in een bepaalde tak van sport; het SVH diploma Sociale Hygiëne; een certificaat Hygiënecode HACCP of een certificaat Terreinmeesters en Sportveld Beheerder.

Hoeveel tijd gaat het je kosten?
Dat hangt helemaal af van wat je wilt gaan doen. Als je trainer wilt worden zul je waarschijnlijk 2 keer in de week een uurtje training geven, daarnaast mag je dan je diploma halen. Maar als je meer training wilt geven is dat vast mogelijk. Als je achter de bar wilt staan kun je makkelijker overleggen hoe veel uren je gaat werken. Dat kan altijd wanneer de kantine open is, ’s avonds of in het weekend. Voor het beheer en onderhoud van de accommodatie zijn vaak ook meer mogelijkheden, vaak is er een clubje die op bepaalde dagen en uren werkt. Je kunt alles overleggen binnen je club.

Word je begeleid?
Zeker, je kunt worden begeleid door de Buurtsport Coaches in de gemeente en/of door een vrijwilliger van de vereniging.

Dit fenomeen werd door de huidige regering in het regeerakkoord opgenomen en heeft als doel jongeren ‘optimaal’ de kans te bieden betrokken te zijn bij en een bijdrage te leveren aan de samenleving. De maatschappelijke diensttijd biedt tijd en ruimte waarin jongeren zich inzetten voor een ander en zo hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Het is een kans om ervaring op te doen en misschien wel een duidelijker beeld te krijgen voor een beroepskeuze.